Macron stelt verkiezingsprogramma voor en wil Frankrijk onafhankelijker maken
De Franse president Emmanuel Macron ligt momenteel ver voorop in de peilingen voor de Franse presidentsverkiezingen. Bij de voorstelling van zijn kiesprogramma beloofde hij vandaag om het land door dit nieuwe crisistijdperk te loodsen als hij volgende maand de verkiezingen wint. Volgens Macron bevindt de wereld zich op een keerpunt waarbij Frankrijk het verschil kan maken.
Uit de peilingen blijkt dat Macrons voorsprong op zijn tegenkandidaten de recente weken nog verder is toegenomen. Zijn diplomatieke inspanningen voor en tijdens de oorlog in Oekraïne vallen bij zijn kiezers in de smaak. Verwacht wordt dat hij de eerste ronde van de verkiezingen op 10 april zal winnen en op 24 april in een tweede ronde elke tegenstander zal verslaan.
‘Avec Vous’
“We bevinden ons op een keerpunt waar we een echt verschil kunnen maken”, zei Macron vandaag tijdens de persconferentie. Hij sprak van de “terugkeer van de tragedie” en verwees daarbij naar de oorlog in Oekraïne en de uitdagingen van de klimaatverandering. Zijn campagnemotto ‘Avec Vous’ (Met jullie, red.) betekent volgens hem “een methode voor de lange termijn” om contact te houden met de bevolking en het land meer zelfvoorzienend te maken.
Macron kondigde aan verder te gaan met de hervorming van de arbeidsmarkt. De politicus wees op de economische groei en de daling van de werkloosheid de afgelopen jaren. “De werkloosheid is het laagst in 15 jaar, de jeugdwerkloosheid is het laagst in 40 jaar en de participatiegraad is het hoogst sinds het begin van de metingen. Deze resultaten kunnen niet genoeg beklemtoond worden”, aldus de president.
Zijn plan voor Frankrijk is gebaseerd op “drie filosofische overtuigingen”, lichtte hij toe: de “terugkeer van de volkssoevereiniteit”, “vertrouwen in vooruitgang”, zowel op technologisch, wetenschappelijk als sociaal vlak, en ten slotte “humanisme”. Het is een kwestie van “soms historische keuzes” te maken, zowel voor Frankrijk als voor de Europese Unie, stelde hij.
Soevereiniteit
De president wil Frankrijk in eerste instantie meer zelfvoorzienend maken en voorziet daarom grootschalige investeringen in de landbouw en industrie, en de bouw van meer kernreactoren. “De staat zal weer controle moeten krijgen over verschillende aspecten van de energiesector”, aldus Macron, die ook een hervorming wil van de energieprijzen op Europees niveau.
Daarnaast pleit hij voor een versterking van het leger en wordt het budget voor defensie opgevoerd. Dit dient ook te worden aangevuld met een groter engagement op Europees niveau, meldde hij.
Verder moet de grensbescherming worden verbeterd, en afgewezen asielzoekers moeten in de toekomst zonder lange procedures worden uitgezet.
Vertrouwen in vooruitgang
Macron wil ook een “Europees metaverse” creëren, dat de concurrentie aankan met Amerikaanse techreuzen, en Europa op dat vlak onafhankelijker moet maken.
Daarnaast wordt er ook geld uitgetrokken voor subsidies voor woningrenovaties en andere maatregelen om de klimaatveranderingen aan te pakken, zoals toegang tot betaalbare elektrische voertuigen.
Humanisme
Macron wil blijven inzetten op gendergelijkheid en een gelijkekansenbeleid. “Het gelijkekansenbeleid moet worden verbeterd, ongeacht de herkomst en de woonplaats van de mensen, onder meer door een beter onderwijsstelsel en betere steun voor alleenstaande ouders”, zei hij. “We moeten ongelijkheid bij de wortels aanpakken. Onderwijs en gezondheidszorg zijn vandaag twee grote bronnen van ongelijkheid.” Daarom wil hij dat er meer studenten naar de universiteit kunnen en worden de investeringen in gezondheidszorg opgevoerd.
Tegelijkertijd moet Frankrijk meer doen voor de integratie van migranten, bijvoorbeeld met meer taalcursussen.
Macron stelde ook een jaarlijkse belastingverlaging van jaarlijks 15 miljard euro in het vooruitzicht en bevestigde dat de pensioenleeftijd in Frankrijk geleidelijk wordt opgetrokken naar 65 jaar. In de toekomst zouden mensen die een basisinkomen ontvangen, ook verplicht moeten kunnen worden 15 tot 20 uur per week te werken.
Toegankelijkheid
Zijn officiële kandidatuur maakte Macron pas anderhalve week geleden bekend, terwijl de eerste ronde van de presidentsverkiezingen al op 10 april is. Tot nu toe heeft hij nauwelijks campagne gevoerd, maar dat lijkt gezien zijn voorsprong op zijn belangrijkste rivaal Marine Le Pen ook niet nodig. Hij heeft al aangekondigd niet deel te nemen aan debatten met andere kandidaten.
Macron wordt er soms van beschuldigd vanuit een ivoren toren te regeren met bombastische toespraken. De lange persconferentie wordt gezien als een poging zich toegankelijker op te stellen. Hij heeft journalisten de afgelopen vijf jaar op afstand gehouden.
Hoewel Macrons (mislukte) pogingen om de Russische president Vladimir Poetin ervan te weerhouden Oekraïne binnen te vallen tot minachtende reacties bij tegenstanders leidde, heeft zijn aanpak van de crisis en de coronapandemie wel een gevoel van nationale eenheid gecreëerd, waar Macron van profiteert. Het protest van de gelehesjesbeweging is volgens waarnemers mede door zijn toedoen de afgelopen jaren weggeëbd.
Peilingen
Uit opiniepeilingen blijkt dat Macron bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen tot 30,5 procent van de stemmen zal binnenhalen, dat is een stijging ten opzichte van vorige maand, toen ongeveer 25 procent van de ondervraagde kiezers aangaf op hem te zullen stemmen.
De rechts-populistische Marine Le Pen (Rassemblement National) krijgt momenteel 17,5 procent van de stemmen in de polls. De extreemrechtse Eric Zemmour haalt 13 procent. De linkse Jean-Luc Mélenchon krijgt 12,5 procent en 10,5 procent is voor de liberaal conservatieve Valérie Pécresse.
Als geen enkele kandidaat een absolute meerderheid van de stemmen krijgt tijdens de eerste verkiezingsronde op 10 april - wat waarschijnlijk is - volgt twee weken later een nieuwe ronde tussen de twee populairste deelnemers. Als Macron wint, heeft hij vervolgens een zege van zijn La Republique en Marche-partij (LaRem) nodig bij de parlementsverkiezingen in juni om zijn programma krachtig te kunnen uitvoeren. LaRem verloor echter in alle recente lokale verkiezingen.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV1
Klaar voor een avond vol spanning? Wij raden deze truecrimeseries aan
Het overkomt iedereen wel eens: keuzestress. Het aanbod op de streamingdiensten wordt dan ook steeds groter. Zin in een spannend avondje tv-kijken? Dan zijn truecrimeseries echte aanraders. Het is allang geen guilty pleasure meer om naar deze series te kijken. Ze zorgen voor de nodige spanning én zijn gebaseerd op waargebeurde feiten. Dit zijn onze zeven aanbevelingen. -
LIVE. Britse premier: "Oorlog tegen Rusland is als strijd tegen Hitler”
De Britse premier Boris Johnson heeft de steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland vergeleken met de strijd tegen nazi-dictator Adolf Hitler. De prijs voor vrijheid is het waard om te betalen, vertelde hij aan de Britse omroep BBC bij de G7-top in het Zuid-Duitse kasteel Elmau. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog. -
Poetin plant deelname aan G20-top in Bali
De Russische president Vladimir Poetin heeft de uitnodiging van Indonesië aanvaard om deel te nemen aan de G20-ontmoeting later dit jaar. Dat meldt het Russische staatspersbureau Tass op basis van bronnen binnen het Kremlin. -
-
23
Europese gasprijs loopt verder op door zorgen over aanvulling voorraden
De Europese gasprijzen zijn maandag verder opgelopen na de opmars van de afgelopen twee weken. De prijzen zitten in de lift door de zorg dat de Europese landen hun gasvoorraden niet op tijd kunnen aanvullen voor de komende winter door het afknijpen van de leveringen door Rusland. -
Nog geen doorbraak in gesprek Turken met Zweden en Finnen over mogelijke NAVO-toetreding
NAVO-chef Jens Stoltenberg zag maandag nog geen doorbraak in de gesprekken tussen de leiders van Zweden, Finland en Turkije over de mogelijke NAVO-toetreding van de twee Noord-Europese landen. Dat zei Stoltenberg in een gezamenlijke persconferentie met de Zweedse premier Magdalena Andersson in Brussel. Eerder hadden de twee gesproken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn onderminister van Buitenlandse Zaken Sedat Onal, en de Finse premier Sanna Marin. -
Oost- en West-Cyprus verenigd in strijd tegen bosbranden: "Dit is een goede zaak”
Er is niet veel dat Grieks-Cyprioten en Turks-Cyprioten bij elkaar kan brengen. Maar toen er vorige week bosbranden woedden op het eiland in de Middellandse Zee, zetten ze hun meningsverschillen opzij om samen de vlammen te bestrijden. Dit was zo zeldzaam dat de permanente VN-vertegenwoordiger van het door oorlog verdeelde land maandag zijn lof uitsprak over de “zeer positieve” blijk van eenheid. -
Bier, vet, regen of gras? Praktische tips om je handtas te beschermen tegen zomervlekken
Festivals, braderijen, avondmarkten, picknicks … De zomer is in het land! Loods je handtas veilig door het feestgedruis en laat bier-, vet-, regen- en grasvlekken je favoriete accessoire niet verpesten. Zo pak je dat aan. “Wat je ook doet: behandel een vetvlek nooit met water.”