Macron "fysiek en mentaal uitgeput” na verlies van absolute meerderheid in parlement
Emmanuel Macron is “fysiek en psychisch uitgeput” en “de speculatie groeit dat hij depressief is”, nu hij een tweede termijn tegemoet gaat zonder absolute meerderheid in het parlement.
De regeringscoalitie van de Franse president heeft een forse verkiezingsnederlaag geleden in de stembusgang van 12 en 19 juni. Macron is sindsdien “verdwaasd”, “afwezig” en “besluiteloos” - in die mate dat familieleden zich zorgen maken.
Hij is moe. “Wij zijn allemaal moe”, verzucht hij in het bijzijn van zijn familie. Het is een indicatie van zijn persoonlijke gemoedstoestand, zo schrijft ‘Le Monde’.
Het project voor de nieuwe termijn van de president is nog altijd niet duidelijk. Wat is zijn visie? Macron lijkt besluiteloos. De Franse president wordt opgeslokt door internationale verplichtingen, waaronder de oorlog in Oekraïne en het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie dat pas eind juni is afgelopen. Maar daarmee heeft hij de publieke opinie (nog) niet voor zich kunnen winnen.
Ook de slechte verkiezingsuitslag is allerminst verteerd. Premier Borne heeft nog 246 zetels over in de Franse Tweede Kamer, ruim honderd minder dan voor de verkiezingen. In totaal telt de Kamer 577 zetels. Het maakt dat de regering compromissen zal moeten sluiten en op zoek zal moeten naar allianties.
In interviews had Macron aangegeven dat hij de deur opende voor zowel linkse als rechtse bondgenoten “die zich op lange termijn aan de zijde van de presidentiële meerderheid zouden scharen”.
“Stoelendans”
Twee weken na de de parlementsverkiezingen pakt de Franse president uit met een iets andere regering. De oppositiepartijen hekelden in de eerste reacties op de herschikking van de regering al de “stoelendans”.
Eén van de nieuwe bewindslieden is de arts François Braun, die minister van Gezondheid wordt. Zijn voorganger Brigitte Bourguignon vertrekt uit het kabinet omdat zij in haar kiesdistrict verloren heeft. Hetzelfde overkwam de minister van Ecologische Transitie, Amélie de Montchalin, die wordt opgevolgd door Christophe Béchu.
Het departement van Europese Zaken komt in handen van ‘nieuwkomer’ Laurence Boone, die Clément Beaune opvolgt. Beaune schuift door naar de post minister van Transport. Een andere nieuwe minister is Jean-François Carenco, die de overzeese gebiedsdelen onder zijn hoede krijgt. Zijn voorganger, Yaël Braun-Pivet, is de nieuwe parlementsvoorzitter.
De chef van het Franse Rode Kruis, Jean-Christophe Combe, wordt minister van Solidariteit. Hij volgt Damien Abad op. Abad wordt er door een vrouw van beschuldigd dat hij haar meer dan twaalf jaar geleden zou hebben geprobeerd te verkrachten. Abad bestrijdt de beschuldiging fel, maar hij heeft met de aanklacht en het onderzoek van justitie de regering-Borne in verlegenheid gebracht en keert niet terug in de regeringsploeg. Nieuwkomer Jean-Noël Barrot wordt speciaal bewindsman voor Digitalisering en Telecommunicatie, een nieuwe post in het kabinet.
Borne doet naar verwachting woensdagmiddag haar regeringsplannen uit de doeken in de Nationale Vergadering.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Indian summer: met deze spullen geniet je ook na de zomer maximaal van je terras
Heb je van je terras een kleine oase gemaakt waar het heerlijk vertoeven is? Dan wil je daar natuurlijk maximaal van genieten. Nu de zomer stilaan op haar einde loopt zou het maar jammer zijn je gezellige buitenplek straks al te moeten verlaten om je weer binnenskamers terug te trekken. Met enkele kleine en grotere hulpmiddelen is dat gelukkig niet nodig. HLN Shop overloopt wat je kan doen om zo lang mogelijk van je terras te kunnen profiteren. -
Franse president Macron gekant tegen diepzeemijnbouw: “Investeren in wetenschap om zeeën beter te beschermen”
De Franse president Emmanuel Macron pleit voor een wettelijk kader dat diepzeemijnbouw moet voorkomen. Hij roept landen op om hun geld te investeren in wetenschap om de wereldoceanen beter te kunnen begrijpen en beschermen. -
Jobat
Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx. -
-
Update
“Verschillende meldingen van explosies rond Krimbrug: mogelijk Oekraïense drone neergeschoten”
De Russische autoriteiten hebben melding gemaakt van bombardementen nabij de Krimbrug in de stad Kertsj. Dat schrijft het Russische nieuwsagentschap ‘TASS’ donderdagavond. “Op dit moment gaan de luchtverdedigingssystemen in Kertsj af. De stad en de brug zijn niet in gevaar”, liet de Russische adviseur Oleg Kryuchkov weten via Telegram. Ook de persdienst van de lokale regering sprak volgens ‘TASS’ over “gedonder” in de regio. -
Gouden Vuelta25
Michel Wuyts over de winstkansen van Remco Evenepoel: “Drie renners zijn momenteel net iets beter geschikt om het laken naar zich toe te trekken”
Morgen is het eindelijk zover! Met de Vuelta gaat de laatste grote ronde van het jaar van start. Onze analist Michel Wuyts kijkt ook nu weer in zijn glazen bol. Ben jij het eens met Wuyts of denk je er helemaal anders over? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro cash. -
Scholz en Macron overleggen in Parijs over Oekraïnebeleid
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron hebben maandagavond voor overleg samengezeten in Parijs. De situatie in Oekraïne was het belangrijkste onderwerp op de agenda. Concreet werd tijdens het werkdiner gesproken over de verdere steun aan Oekraïne en over een Frans-Duitse coördinatie bij de reactie op de Oekraïense oorlog, zo blijkt uit een mededeling van het Elysée. -
SAS schrapt bijna 1.600 herfstvluchten
De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS schrapt tijdens de herfst zowat 1.600 vluchten in Europa. Het gaat om 4 procent van de in totaal 39.000 vluchten, zo zei een SAS-woordvoerster aan het Duitse persagentschap dpa. "De getroffen passagiers zijn al op de hoogte gebracht en werden omgeboekt op andere vluchten", aldus de woordvoerster.