Macron: EU moet relatie met Rusland "grondig herdenken”
Het Europese sanctiebeleid tegen Rusland "heeft zijn limieten bereikt", zo stelde de Franse president Emmanuel Macron vandaag vast na afloop van een Europese top in Brussel. Hij vindt dat de Europese Unie haar relatie met Moskou "grondig moet herdenken".
Volgens Macron volstaat het "reactieve" Europese beleid niet langer, en dringt zich een "een strategie op korte, middellange en lange termijn" ten aanzien van Rusland op. Het opstapelen van sancties rondom "bevroren situaties" is "geen doeltreffend beleid meer", concludeert het Franse staatshoofd.
Macron kreeg een vraag voor de voeten geworpen over de impact van de sancties tegen Wit-Rusland, na de afleiding van een passagiersvlucht naar Minsk om een dissident te arresteren. Ook de doeltreffendheid van de sancties tegen Rusland, die tot dusver niet hebben geleid tot de vrijlating van oppositieleider Alexey Navalny, werd in vraag gesteld. "Wat u zegt is zeer juist, maar welke maatregel zou u dan in gedachten hebben?", zo antwoordde Macron. "Het is niet evident om te zeggen wat we dan moeten doen. Gaan we in die gevallen een gewapend conflict ontketenen?", stelde hij met een boutade.
De Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell moeten Macron en de andere leiders in de aanloop naar de EU-top van 24 en 25 juni een reeks beleidsopties voor de omgang met het Rusland van president Vladimir Poetin voorschotelen.
Onze Europese belangen kunnen we natuurlijk beter zelf in een gesprek met de Russische president naar voren brengen dan wanneer de Amerikaanse president dat doet.
Angela Merkel
De Duitse bondskanselier Angela Merkel pleitte er alvast voor om de diplomatieke kanalen met Moskou open te houden. "Mensen kunnen uiteenlopende meningen hebben en toch met elkaar spreken", zei de bondskanselier. Merkel benoemde dat Poetin bereid is de Amerikaanse president Joe Biden te ontmoeten. "Maar onze Europese belangen kunnen we natuurlijk beter zelf in een gesprek met de Russische president naar voren brengen dan wanneer de Amerikaanse president dat doet."
Zo wil Merkel ook Wit-Russische afleiding van het passagiersvliegtuig aansnijden wanneer ze opnieuw met Poetin spreekt. Ze stipte wel aan dat de EU "geen definitieve vaststellingen" heeft over mogelijke Russische betrokkenheid bij het incident.
De Europese leiders zijn veel te braaf en dus geen partij voor de Russen. Die laten zich niet leiden door ethische normen, maar wel door hun machtshonger. Al wie hen in de weg staat zal zonder enige schroom worden opgeruimd. Navalny is het bekendste slachtoffer, maar zeker niet de enige.
Yvan Maes
2 jaar geleden
Eerst en vooral! Speel niet het marionet poppetje van Amerika! En inderdaad! Putin zei het zelf al lachend een tijdje geleden, "wat gaan jullie doen als er straks niets meer is om sancties te maken?
Praat eens met rusland! Het land heeft zo veel te bieden voor europa!
Gilbert De Meyer
2 jaar geleden
daar gaat het om Merkel heeft 200% gelijk niemand kan wat bewijzen tegen Rusland, Wit Rusland is anders, maar ik denk dat een gesprek en opschorting van sancties veel beter werkt dan nu, politiekers moeten eens leren dat we allemaal op een bol leven en eigenlijk niet rechten heeft op te eisen. Dat er leefregels moeten zijn ok, maar geen bazig gedoe. Macron sprak misschien voor de eerste maal wijze woorden.
Filip Vanlaeken
2 jaar geleden
Macron klinkt leuk, maar Frankrijk staat regelmatig zelf op de rem omdat ze zoveel economische belangen hebben. Iran is een groot voorbeeld, Rusland ook.
Janna Boonstra
2 jaar geleden
Europa kan veel willen maar kan niet zonder Rusland.
13 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDésiré Van Nieuwenhuyzen
Yvan Maes
Gilbert De Meyer
Filip Vanlaeken
Janna Boonstra