Het Horniman Museum bezit twaalf van de 900 geroofde Benin Bronzes en zal na een besluit ook andere roofkunst in haar collectie overdragen aan de Nigeriaanse overheid.
Volledig scherm
Het Horniman Museum bezit twaalf van de 900 geroofde Benin Bronzes en zal na een besluit ook andere roofkunst in haar collectie overdragen aan de Nigeriaanse overheid. © AP

Londens museum geeft 72 collectiestukken terug aan Nigeria

Het Horniman Museum in London zal 72 objecten uit haar collectie overdragen aan de Nigeriaanse regering, dat besloot de raad van bestuur van het Britse museum gisteren. Het museum gaat met het besluit in op het verzoek dat het Nigeriaanse Nationaal Comité voor Musea en Monumenten (NCMM) in januari 2022 maakte. “We zijn verheugd deze stap te kunnen zetten en we kijken uit naar de samenwerking met de NCMM om de zorg van deze kostbare artefacten op langere termijn veilig te stellen”, aldus Eve Salomon, voorzitter van de raad van bestuur, in een verklaring.

1 reactie

  • Veronica Voorhelst

    2 maanden geleden
    Vergis u niet: west-Afrika had een hoogstaande beschaving voor de invallen van de slavenhandelaars. Denk maar aan Timboektoe en bekijk de werken hierboven maar. Metaalbewerking is waarschijnlijk een Afrikaanse uitvinding.
  1. Poetin bemoeit zich steeds meer met strategie voor oorlog in Oekraïne, viceminister van Defensie moet opkrassen

    Poetin bemoeit zich steeds meer met strategie voor oorlog in Oekraïne, viceminis­ter van Defensie moet opkrassen

    De Russische president Vladimir Poetin bemoeit zich steeds nadrukkelijker met de militaire strategie voor de oorlog in Oekraïne. Dat hebben Amerikaanse overheidsfunctionarissen gezegd aan ‘The New York Times’. Zo zou Poetin onlangs nog verzoeken om troepen terug te trekken uit de Zuid-Oekraïense stad Cherson hebben afgewezen. Zeven maanden na de start van de invasie van Oekraïne moet nu ook de Russische viceminister van Defensie Dmitri Boelgakov opkrassen.