Van links naar rechts: voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, Oekraïense president Volodymyr Zelensky en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel tijdens de persconferentie van de EU-top in Brussel.
Volledig scherm
Van links naar rechts: voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, Oekraïense president Volodymyr Zelensky en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel tijdens de persconferentie van de EU-top in Brussel. © AFP

LIVE. Zelensky krijgt meer militaire steun en staande ovatie in Brussel, maar nog geen gevechtsvliegtuigen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zakte gisteren af naar Brussel om op de Europese top te pleiten voor meer wapens in de strijd tegen Rusland. Donderdagmorgen vertrok hij samen met de Franse president Emmanuel Macron vanuit Parijs richting Brussel. Zelensky sprak later op de ochtend het Europees Parlement toe en bedankte de parlementsleden voor hun niet-aflatende steun. Hij heeft gevraagd om de militaire steun op te schalen en benadrukte dat dit niet enkel in het belang is van Oekraïne, maar van heel Europa. “We hebben wapens nodig om te overleven”, klonk het. Ook uitte hij zijn dankbaarheid naar de Europese burgers voor hun steun.

 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 2. Rusland gaat volgens VS voedsel naar Noord-Korea sturen in ruil voor wapens: “Poetin wordt steeds wanhopiger”

  Rusland gaat volgens VS voedsel naar Noord-Ko­rea sturen in ruil voor wapens: “Poetin wordt steeds wanhopiger”

  Rusland is van plan om voedsel te ruilen voor wapens met Noord-Korea. Dat zegt de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad John Kirby. “We blijven bezorgd dat Noord-Korea verdere steun zal verlenen aan de militaire operaties van Rusland in Oekraïne en hebben nieuwe informatie dat Moskou actief probeert om munitie uit Noord-Korea te verwerven”, aldus Kirby. Rusland zou “een twintigtal” verschillende soorten wapens en munitie ontvangen.
 3. Drie nieuwe advocaten sluiten rijtje van controversiële juristen aan Trumps zijde

  Drie nieuwe advocaten sluiten rijtje van controver­siële juristen aan Trumps zijde

  Ex-president Donald Trump versleet de voorbije jaren advocaten aan ijltempo. De raadsmannen en -vrouwen moeten hem voortdurend bijstaan in hachelijke situaties en Trump geeft zelf toe dat het geen gemakkelijke taak is. “Ik zeg soms tegen een advocaat: ‘Weet je zeker dat je me wilt vertegenwoordigen? Ik denk dat je een fout maakt. Waar heb je het voor nodig?” vertelde hij maandag op Fox News. Zijn nieuwe juridische team sluit zich nu aan bij het bonte gezelschap Trump-advocaten waarmee we de voorbije jaren mochten kennismaken.