Een rookpluim stijgt op vanuit de Azovstalfabriek in Marioepol.
Volledig scherm
Een rookpluim stijgt op vanuit de Azovstalfabriek in Marioepol. © AFP

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. "Kiev zal onderhandelingstafel verlaten als Oekraïense militairen Marioepol worden gedood”

Rusland zou een voorstel hebben verworpen om de wapens neer te leggen tijdens het orthodoxe paasfeest, dat vandaag begint en zondag eindigt. Dat zegt de Oekraïense president Zelensky. In de belegerde stad Marioepol zal mogelijk zaterdag wél een humanitaire corridor worden opgezet, aldus Kiev. De fysieke schade aan de gebouwen en infrastructuur van Oekraïne als gevolg van de Russische invasie bedraagt tot nu toe bijna 55,5 miljard euro, schat de Wereldbank. Dit bedrag zal oplopen omdat de oorlog nog voortduurt. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog. 

 1. Verdachte (24) die schrijver Rushdie neerstak steunde sjiitisch extremisme, maar pleit onschuldig
  27

  Verdachte (24) die schrijver Rushdie neerstak steunde sjiitisch extremisme, maar pleit onschuldig

  De man die vrijdag in de staat New York schrijver Salman Rushdie heeft aangevallen en neergestoken is de 24-jarige Hadi Matar. Hij liet zich eerder positief uit over sjiitisch extremisme, meldt NBC op basis van bronnen binnen het politieonderzoek. De man, die meteen na de feiten gearresteerd werd, handelde vermoedelijk alleen. Hij wordt verdacht van mishandeling en poging tot doodslag, maar pleit onschuldig volgens zijn advocaat. Conservatieve media in Iran prijzen zijn daad. “Duizendmaal bravo”, klinkt het.
 2. Waarom bestseller 'De duivelsverzen' auteur Salman Rushdie een fatwa opleverde

  Waarom bestseller 'De duivelsver­zen' auteur Salman Rushdie een fatwa opleverde

  ‘De duivelsverzen’, een bestseller van de Brits-Indiase auteur Salman Rushdie, zorgde meteen na publicatie in 1988 voor woede bij fundamentalistische moslims wereldwijd. De titel van het boek verwijst naar een islamitisch theologisch geschil, dat voor veel moslims taboe is: koranverzen die door de duivel aan Mohammed zouden zijn voorgesteld en waarin de profeet het bestaan van andere goden dan Allah zou hebben erkend.