Een rookpluim stijgt op vanuit de Azovstalfabriek in Marioepol.
Volledig scherm
Een rookpluim stijgt op vanuit de Azovstalfabriek in Marioepol. © AFP

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. "Kiev zal onderhandelingstafel verlaten als Oekraïense militairen Marioepol worden gedood”

Rusland zou een voorstel hebben verworpen om de wapens neer te leggen tijdens het orthodoxe paasfeest, dat vandaag begint en zondag eindigt. Dat zegt de Oekraïense president Zelensky. In de belegerde stad Marioepol zal mogelijk zaterdag wél een humanitaire corridor worden opgezet, aldus Kiev. De fysieke schade aan de gebouwen en infrastructuur van Oekraïne als gevolg van de Russische invasie bedraagt tot nu toe bijna 55,5 miljard euro, schat de Wereldbank. Dit bedrag zal oplopen omdat de oorlog nog voortduurt. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog. 

 1. Schade op terrein kerncentrale in Oekraïense Zaporizja na beschietingen: stroomkabels geraakt, brand uitgebroken
  32

  Schade op terrein kerncentra­le in Oekraïense Zaporizja na beschietin­gen: stroomka­bels geraakt, brand uitgebro­ken

  Bij beschietingen in Oekraïne zijn vrijdag hoogspanningskabels van de kerncentrale van Zaporizja, in het oosten van het land, geraakt. Hierdoor brak brand uit op het complexterrein, zo bevestigt het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken roept de internationale gemeenschap op om maatregelen te nemen “in het belang van de veiligheid van de hele wereld”.
 2. 32 doden waaronder zes kinderen in Gazastrook melden Palestijnse autoriteiten, ook luchtalarm en ontploffingen in Jeruzalem
  Play

  32 doden waaronder zes kinderen in Gazastrook melden Palestijn­se autoritei­ten, ook luchtalarm en ontploffin­gen in Jeruzalem

  Sinds het begin van de recentste escalatie, vrijdag, tussen Israël en de terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) zijn op de Gazastrook al 32 mensen, onder wie zes kinderen, omgekomen. Dat meldt het ministerie van Gezondheid in de Palestijnse enclave zondagochtend. In Jeruzalem was dan weer het luchtalarm voor het eerst te horen sinds de start van de Israëlische operatie in Gaza.