Het Oekraïense leger beschikt sinds een paar jaar ook over Bayraktar-drones. Hier wordt er een exemplaar getoond tijdens een militaire parade in Kiev, vorig jaar augustus.
Volledig scherm
Het Oekraïense leger beschikt sinds een paar jaar ook over Bayraktar-drones. Hier wordt er een exemplaar getoond tijdens een militaire parade in Kiev, vorig jaar augustus. © REUTERS

Litouwse internetzender zamelt 5 miljoen euro in onder kijkers zodat Oekraïne ‘killerdrone’ kan kopen

Een opvallende actie in Litouwen: inwoners van deze Baltische staat hebben in vier dagen tijd bijna 5 miljoen euro ingezameld om een geavanceerde militaire drone te kopen die Oekraïne kan gebruiken in de oorlog tegen Rusland. Het gaat om een Turkse Bayraktar TB2-drone.

  1. Russische troepen aan stadsrand Lysytsjansk tot stilstand gebracht

    Russische troepen aan stadsrand Lysyts­jansk tot stilstand gebracht

    In het oosten van Oekraïne zijn Russische troepen tot stilstand gebracht aan de stadsrand van Lysytsjansk. Dat meldt het Oekraïense leger. Volgens de generale staf in Kiev zijn daarbij flinke verliezen toegebracht aan het Russische leger, dat nu reserves naar het front zou moeten sturen. De Russen proberen de stad, die volgens de gouverneur van Loehansk nu geheel binnen het bereik van Russisch vuur ligt, te omsingelen.
  2. Brit sterft als gevolg van coronaprik, zijn verloofde krijgt 140.000 euro schadevergoeding: “Te weinig voor leed dat me aangedaan is”

    Brit sterft als gevolg van coronaprik, zijn verloofde krijgt 140.000 euro schadever­goe­ding: “Te weinig voor leed dat me aangedaan is”

    In Groot-Brittannië is voor het eerst een schadevergoeding uitgekeerd voor een overlijden als gevolg van het coronavaccin. De Britse Nationale Gezondheidsdienst (NHS) achtte het bewezen dat een AstraZeneca-prik rockzanger Lord Zion (48) fataal geworden is. Zijn verloofde Vikki Spit krijgt nu 140.000 euro, het maximumbedrag. “Maar dat volstaat niet voor het leed dat me aangedaan is”, reageert zij bij de BBC.