Russische Belg Timour Khadashev (36) getuigt hoe hij te voet de mobilisatie ontvlucht en vastzit aan Russisch-Georgische grens.
Volledig scherm
PREMIUM
Russische Belg Timour Khadashev (36) getuigt hoe hij te voet de mobilisatie ontvlucht en vastzit aan Russisch-Georgische grens. © rv

"Liever dagen vastzitten en grond eten dan vechten voor Poetin": Belgische Rus getuigt over erbarmelijke omstandigheden bij oversteek grens

De Belgisch-Russische Timour Khadashev (36) waagde een lange en uitputtende tocht naar de Russisch-Georgische grens om te ontsnappen aan zijn oproepingsbrief. Eenmaal aangekomen, getuigt hij over de erbarmelijke omstandigheden: “Ik voel me een clochard, een wild dier.” Toch blijft Timour standvastig wachten op zijn beurt om hopelijk de grens over te steken. “Ik heb anderhalf jaar oorlog gezien en wil dat niet nog eens meemaken”, getuigt de man die in zijn land van oorsprong Tsjetsjenië al heel wat oorlogsgruwel te verduren kreeg.

41 reacties

 • Michel Rutten

  4 weken geleden
  mijn enige hoop dat rusland snel ten gronde gaat dan gaan ze heel anders zingen met poetin
 • Karl Dubik

  2 maanden geleden
  Ben zelf een Belg die elders geboren is. Een nationaliteit aannemen doe je samen mat de waarden en normen, niet de voor- en nadelen...het feit dat die man tot heden in Rusland verbleef laat duidelijk zien wat zijn normen en waarden zijn. Toen ik mijn Belgische nationaliteit vroeg heb ik mijn oorspronkelijke afgezworen. Tolerantie en “politieke correctheid” heeft ook grenzen.
 • Fanny Konings

  2 maanden geleden
  De slimsten vluchten binnen dit cenario wanneer opgeroepen, je bent geen arts om juist oorlogs gewonden te helpen.
 • Erwin Puystiens

  2 maanden geleden
  Ze hebben voor hem gestemd nu zitten ze ermee en wij ook hier. Hopelijk komt er daar eens iets van die hopelijk goed is mms een andere leider in Rusland maar wat voor iemand ? Voor mij mag het stoppen en voor veel mensen al die leed daar .
 • Ludo Hermans

  2 maanden geleden
  Als je als burger snel wil gaan, ga alleen. Maar als je ver wil gaan, ga samen!
 1. Ook Antwerps kopstuk in cel in Dubai na Europese actie tegen drugskartel
  Play
  Antwerpen

  Ook Antwerps kopstuk in cel in Dubai na Europese actie tegen drugskar­tel

  De Europese politieorganisatie Europol heeft in zes landen 49 verdachten gevat die verdacht worden van grootschalige internationale drugshandel. Enkele kopstukken zijn opgepakt in de Verenigde Arabische Emiraten die tot nu toe golden als vrijhaven voor de drugsbaronnen. Eén van de gearresteerden is Hoesny A., één van de grootste drugscriminelen uit Antwerpen. Deze zomer werd in zijn entourage zo'n 1 miljoen euro in beslag genomen.
 2. Dodelijke aardverschuiving Ischia mogelijk gevolg van illegale bouw
  2

  Dodelijke aardver­schui­ving Ischia mogelijk gevolg van illegale bouw

  Volgens experts en activisten is er een groter risico op natuurrampen op het Italiaanse eiland Ischia vanwege de illegale bouw op het eiland. Het bouwen zonder vergunningen komt daar al tientallen jaren voor. Deskundigen zeggen dat er daardoor gebouwen op plekken staan waar de grond en ligging dat eigenlijk niet toelaten. Ook ontbossing en te veel bebouwing worden als factoren genoemd die de dodelijke aardverschuiving vrijdag veroorzaakten.