Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © AFP

Levering van Russisch gas via Nord Stream 1 hervat na onderhoud: gasprijzen dalen licht

UPDATENa onderhoud aan Nord Stream 1 zijn de gasleveringen via de Duits-Russische pijpleiding donderdagochtend hervat. “Er stroomt weer gas”, aldus een woordvoerder van Nord Stream AG, die benadrukt dat het nog wel een tijd zal duren eer de volledige transportcapaciteit zal worden benut. Direct bij de opening van de toonaangevende gasbeurs van Amsterdam ging de prijs tot 6,5 procent omlaag, maar daarna herstelde die zich weer iets. Rond 8.15 uur was gas een kleine 4 procent per megawattuur goedkoper.

 1. Vanaf nu kan je een betaalpauze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?
  Spaargids.be

  Vanaf nu kan je een betaalpau­ze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?

  Wie zijn rekeningen niet langer kan betalen, kan vanaf vandaag een betaalpauze voor de hypothecaire lening aanvragen. Om in aanmerking te komen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Is dat het geval, dan hoef je van je lening gedurende een jaar geen kapitaal af te lossen, maar betaal je alleen de intresten. Hoeveel is dat dan precies? En schuilen er ook addertjes onder het gras? Spaargids.be zocht het uit.
 2. Experts trekken aan alarmbel over winter zonder Russisch gas: dreigend tekort, nóg hogere prijzen, bedrijven die moeten sluiten en sociale onrust
  PREMIUM

  Experts trekken aan alarmbel over winter zonder Russisch gas: dreigend tekort, nóg hogere prijzen, bedrijven die moeten sluiten en sociale onrust

  We maken ons maar beter op voor een ongeziene winter. Want hoe het er nu naar uitziet, krijgen we onder meer nóg hogere energieprijzen, een dreigende economische terugval en sociale onrust. In Europa, en dus ook in ons land. “Het is onwaarschijnlijk dat we ongeschonden door de winter komen.” Vijf cruciale elementen in een Europese winter zonder Russisch gas.
 1. Waarom alarmfase voor gasbevoorrading in Duitsland ook slecht nieuws is voor ons land
  PREMIUM

  Waarom alarmfase voor gasbevoor­ra­ding in Duitsland ook slecht nieuws is voor ons land

  “We moeten nu gas besparen om de winter door te komen”, klinkt het bij de Duitse minister van Economie Robert Habeck. Als eerste Europees land kondigde Duitsland de alarmfase af in het noodplan voor gasbevoorrading. Aanleiding is de verminderde toevoer vanuit Rusland en de vrees dat de kraan binnenkort volledig dichtgaat. Maar hoe zit het in België? Ook voor ons land zijn er gevolgen. “Het grootste risico is dat Duitsland solidariteit vraagt aan z’n buurlanden.”