Amerikaanse troepen houden de wacht aan de luchthaven van Kaboel.
Volledig scherm
Amerikaanse troepen houden de wacht aan de luchthaven van Kaboel. © REUTERS

Leiders G7-landen vergaderen over situatie Afghanistan

De leiders van de G7-landen bespreken vandaag de situatie in Afghanistan, met als doel een gezamenlijke strategie en aanpak voor de evacuatie van mensen uit Afghanistan, de opvang van vluchtelingen en steun aan het Afghaanse volk. De Britse premier Boris Johnson en een aantal collega's zullen er naar verwachting bij de Amerikaanse president Joe Biden op aandringen dat zijn troepen het vliegveld van Kaboel langer controleren dan tot 31 augustus.

 1. Energieprijzen december: dit zijn de nieuwe gemiddelde bedragen voor gas en elektriciteit op je jaarfactuur
  Mijnenergie

  Energie­prij­zen december: dit zijn de nieuwe gemiddelde bedragen voor gas en elektrici­teit op je jaarfac­tuur

  Aan de stevige daling van de energieprijzen lijkt stilaan een einde te komen. Na twee maanden van stevige correcties, vallen de jaarprijzen nu nog slechts terug met 42,70 euro voor elektriciteit en met 127,50 euro voor aardgas. Dat blijkt uit prognoses van Mijnenergie.be. Verschillende factoren wijzen er bovendien op dat we richting een stagnering of zelfs een nieuwe stijging evolueren.
 2. Rahman (21) ontvluchtte zelf Afghanistan in 2015 en lanceert nu een crowdfunding voor zijn landgenoten in nood: “Situatie wordt met de dag dramatischer”
  PREMIUM
  Leuven

  Rahman (21) ontvlucht­te zelf Afghanis­tan in 2015 en lanceert nu een crowdfun­ding voor zijn landgeno­ten in nood: “Situatie wordt met de dag dramati­scher”

  Toen hij als 16-jarige in 2015 zelf vluchtte uit Afghanistan kon Rahman Momand (21) niet vermoeden welk drama zich anno 2021 in zijn thuisland zou afspelen. Met de verschrikkelijke beelden van de luchthaven van Kaboel op zijn netvlies lanceert de voorzitter van de Afghaanse Culturele Vereniging nu een crowdfunding om zijn landgenoten in nood te helpen. “Veel gezinnen kunnen hun kinderen geen of onvoldoende voedsel voorschotelen”, vertelt Rahman.
 1. Bloemen en tranen van geluk bij evacuatie Afghanen: “Ik had mijn vader al een jaar niet meer gezien”
  PREMIUM

  Bloemen en tranen van geluk bij evacuatie Afghanen: “Ik had mijn vader al een jaar niet meer gezien”

  Het was een emotioneel weerzien aan de kazerne van Peutie voor de familie en vrienden van een 240-tal Belgen dat uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel geëvacueerd werd. Na weken of zelfs maanden geduld zagen ze eindelijk hun vader, vrouw of man terug. Sommigen trokken hun mooiste pak aan voor hun vrouw, anderen konden de tranen niet bedwingen terwijl ze vol ongeduld op hun vader wachtten. “Ik kan niet beschrijven hoe blij ik ben.”