REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Lava op La Palma nadert de zee, vier gebieden in lockdown

Lavastromen op het Canarische eiland La Palma bereiken mogelijk maandag de Atlantische Oceaan. De hulpdiensten waarschuwen voor mogelijke explosies en gaswolken als de hete lava met het water in contact komt. Vier gebieden aan de westkust zijn in lockdown. Bewoners van die kustgebieden moeten thuisblijven met gesloten deuren en ramen.

  1. 'Wonderhuisje' van Nederlandse dat vulkaan La Palma overleeft gaat de hele wereld rond

    'Wonderhuis­je' van Nederland­se dat vulkaan La Palma overleeft gaat de hele wereld rond

    De zeldzame vulkaanuitbarsting op het Canarische eiland La Palma heeft de afgelopen dagen al honderden huizen verwoest, maar wonderwel ontsnapte één huisje aan de kolkende lavastromen. Dit huisje, dat op het eiland al is omgedoopt tot ‘house of miracles’ , is door een Nederlandse vrouw ontworpen. “We begonnen allemaal te huilen toen ik de eigenaren vertelde dat hun geliefde huis intact was”, getuigt ze aan de BBC.
  2. Aanslagpleger Nieuw-Zeeland pleitte naar eigen zeggen schuldig onder druk van foltering

    Aanslagple­ger Nieuw-Zee­land pleitte naar eigen zeggen schuldig onder druk van foltering

    De man die in 2019 meer dan vijftig mensen doodde tijdens een aanslag in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, beweert dat hij onder druk van foltering schuldig pleitte. De Australiër Brenton Tarrant werd in 2020 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating, nadat hij eerder schuldig pleitte aan de moord op 51 mensen, poging tot moord op nog eens 40 personen en het plegen van een terroristische aanslag.