Lava maakt La Palma 10 hectare groter.
Volledig scherm
Lava maakt La Palma 10 hectare groter. © REUTERS

Lava maakt La Palma 10 hectare groter

Het kleine Canarische eiland La Palma is in de dagen na een vulkaanuitbarsting zowat 10 hectare  groter geworden. De vulkaan, die deel uitmaakt van de Cumbre Vieja-vulkaangroep, begon op 19 september uit te barsten, voor het eerst in vijftig jaar.

 1. Vlaamse inwoners van La Palma weten niet of hun woning nog overeind staat: “Doodop van stress en onzekerheid”
  PREMIUM

  Vlaamse inwoners van La Palma weten niet of hun woning nog overeind staat: “Doodop van stress en onzeker­heid”

  “Elke ochtend worden we wakker met slechts één vraag: zal ons huis wel er nog staan?” Aldus Anne Van Den Eede en Tom Van Den Eynde (allebei 53), een geëvacueerd Vlaams echtpaar van La Palma dat de lava van vulkaan Cumbre Vieja tot op 150 meter van hun woning schat. “Want met eigen ogen kunnen we het niet meer zien. De Spaanse politie verbiedt ons zelfs om met een verrekijker op een nabijgelegen heuvel te gaan kijken.”
 1. België wil toch tanks naar Oekraïne sturen, maar struikelt over kostenplaatje: “Ze vragen 500.000 euro voor tank die we verkochten aan 15.000 euro”
  51

  België wil toch tanks naar Oekraïne sturen, maar struikelt over kosten­plaat­je: “Ze vragen 500.000 euro voor tank die we verkochten aan 15.000 euro”

  De federale regering zet morgen normaal het licht op groen voor een nieuw pakket militaire steun aan Oekraïne, maar tanks zullen daar niet bij zijn. Reden? België heeft al jaren geen tanks meer. Nederland ook niet, maar daar overweegt de regering om er aan te kopen voor Oekraïne. Is dat ook voor ons een optie? De wil is er alvast, maar het kostenplaatje speelt de regering parten.
 2. Van huurmoordenaar tot zestiger die voor 70 euro aan gereedschap stal: dit zijn de Russische gevangenen die stierven bij Wagnergroep

  Van huurmoorde­naar tot zestiger die voor 70 euro aan gereed­schap stal: dit zijn de Russische gevangenen die stierven bij Wagner­groep

  Er is weinig hoop voor Russische gevangenen die zich aansluiten bij de Wagnergroep en gaan vechten in Oekraïne in ruil voor gratie zes maanden later. Naar schatting 90 procent overleeft het niet. Persbureau Reuters trok naar enkele begraafplaatsen waar dode huurlingen hun laatste rustplaats kregen en ontdekte dat het lang niet alleen om moordenaars gaat.