De families van Saïd (links) en Zaki (rechts) zitten verscholen in Afghanistan
Volledig scherm
PREMIUM
De families van Saïd (links) en Zaki (rechts) zitten verscholen in Afghanistan © RV

Landgenoten verschuilen zich, hopend op een uitweg: "Mochten ze me herkennen, ze maken me onmiddellijk af”

“Ik zit hier twintig kilometer van de luchthaven. Ik heb geen idee hoe ik daar moet geraken. De taliban zijn overal.” De 29-jarige Zaki uit Ekeren vertrok twee weken geleden naar Kaboel voor het huwelijksfeest van zijn broer. Vandaag vreest hij er niet meer weg te kunnen. Al 140 landgenoten en 50 gezinnen hebben hulp gevraagd aan Buitenlandse Zaken. Een cijfer dat blijft stijgen. “De ambassade zegt dat we geduld moeten hebben.”

58 reacties

 • patrick feyen

  4 maanden geleden
  Iemand vraagt asiel aan omdat hij zich niet veilig voelt in zijn land. Wordt 2weken op voorhand gewaarschuwd om het land te verlaten en gaat dan klagen? In dit verhaal klopt iets niet, toch? En zo zijn er zo vele.
 • Chris Verberne

  4 maanden geleden
  De ongelovige De Croo denkt te kunnen wegen op en onderhandelen met de Taliban. Waarvoor heeft de Afghaanse journaliste gesmeekt? Om de Taliban niet te erkennen. Wat gaan onze politici doen, juist, onderhandelen met de Taliban, het regime der massa moordenaars. Interessante vraag blijft, welke Belgische fabrieken hebben wapens geleverd aan de Taliban? 't Is allemaal een kwestie van hun aandelen in deze fabrieken veilig te stellen ongeacht de zware menselijke tol die ervoor betaald wordt.
 • Rudy Van Dam

  4 maanden geleden
  Probeer maar eens geduld uit te oefenen als je in zulke levensbedreigende situatie zit. Voor de mensen op de ambassade ginds zal het ook niet gemakkelijk zijn om iets te kunnen beloven of te plannen, maar dit allemaal is alleen maar te danken aan 'veel te lang de kat uit de boom te kijken'. Het was al dagenlang duidelijk dat de taliban aan een opmars bezig was! Is dat onze dank aan de vele lokale bewoners die ons ter plaatse gedurende jaren geholpen hebben?
 • leopold van heurck

  4 maanden geleden
  Je zag dit al lang aankomen toen Trump de Amerikaanse soldaten liet terug trekken maar ja er zijn er altijd bij die het beter weten en hun goed betaalde job niet kunnen missen .
 • Frederik Billiet

  4 maanden geleden
  Ze zitten daar goed, eigen schuld...