De rechtbank van Hamburg heeft donderdag Bruno Dey tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld. Hij werd medeplichtig bevonden aan de moord op duizenden mensen tussen 1944 en 1945 in het Poolse Stutthof.
Volledig scherm
PREMIUM
De rechtbank van Hamburg heeft donderdag Bruno Dey tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld. Hij werd medeplichtig bevonden aan de moord op duizenden mensen tussen 1944 en 1945 in het Poolse Stutthof. © REUTERS

Laatste grote naziproces: Bruno Dey was klein radertje in de nazimachine, maar “de zondebokken moeten bij naam worden genoemd”

Voormalig concentratiekampbewaker Bruno Dey, die donderdag twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf kreeg, was waarschijnlijk maar een piepklein radertje in de nazimachine. De uitspraak van de Duitse rechter moet worden gezien in het licht van de oplevende discriminatie in Europa, menen de advocaten van de nabestaanden. 

  1. Braziliaanse parlementscommissie stemt in met vraag om president Bolsonaro aan te klagen

    Braziliaan­se parlements­com­mis­sie stemt in met vraag om president Bolsonaro aan te klagen

    De parlementaire onderzoekscommissie naar de coronapandemie in Brazilië heeft ingestemd met de vraag om president Jair Bolsonaro aan te klagen voor een tiental misdrijven, waaronder misdaden tegen de mensheid. Veel kans maakt de aanbeveling echter niet: de extreemrechtse president heeft in het parlement voldoende steun om een afzettingsprocedure te vermijden en de procureur-generaal is een bondgenoot van hem.