Uiteindelijk bleek Chroesjtsjov tijdens de Cubacrisis niet uit op escalatie, over Poetin is dat veel moeilijker om te zeggen.
Volledig scherm
PREMIUM
Uiteindelijk bleek Chroesjtsjov tijdens de Cubacrisis niet uit op escalatie, over Poetin is dat veel moeilijker om te zeggen. © AP

Kunnen we de Cubacrisis vergelijken met Oekraïne? “Chroesjtsjov wou geen Derde Wereldoorlog, met Poetin weten we het niet”

Volgens Amerikaans president Joe Biden staat de wereld even dicht bij de nucleaire afgrond als tijdens de Cubacrisis, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Hij waarschuwde dat zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin niet bluft als hij zegt tactische kernwapens te overwegen in Oekraïne. Eind oktober 1962 kroop de wereld door het oog van de naald, toen Sovjetleider Chroesjtsjov kernraketten plaatste op het communistische Cuba. Wat zijn de parallellen met vandaag?

14 reacties

 • Jellis Van Herzele

  4 weken geleden
  Als dat ooit gebeurt zullen velen hun oogjes opentrekken.
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  In de verste verte niet. De hele economische en politieke situatie in de wereld is nu totaal anders. De echte oorzaak van dit conflict is ook geen NAVO dreiging. Er stonden geen raketten in Oekraïne en dat land was geen lid van de NAVO. Als een mogelijke toetreding het probleem was voor Poetin dan had hij altijd nog wel een NAVO lidstaat gevonden om dwars te liggen. Turkije als 1e kandidaat.
 • patrick bilcke

  2 maanden geleden
  De parallellen met vandaag zijn dat de politiek in al die tijd niets geleerd heeft.
 • François THIJS

  2 maanden geleden
  @bart samyn. Nu kunnen we in het Westen wel zeggen dat Rusland niet wordt bedreigd door de NAVO, maar als de Russen nu het gevoel hebben dat dit wel zo is. En dat de NAVO geen aanvalsorganisatie maar een verdedigingsorganisatie is. Maar wat als de Russen daar anders over denken. Het grote probleem is dat het Westen nooit iets met die gevoelens heeft gedaan. Wat als morgen de Russen nucleaire wapens op Cuba en in Venezuela zouden plaatsen, en zouden zeggen dat een verdedigingsorganisatie is!
 • Marianne Van den Lemmer

  2 maanden geleden
  Khrushchev maakte veel indruk met zijn 'in de volgende raket steken we een atoombom' na de eerste Sputnik-vlucht. Maar hij verhinderde wel een wereldoorlog, samen met Kennedy, tijdens de Cuba-crisis. Khrushchev bezocht de VS, waar hij de boeren bezocht die mais verbouwden, iets waar hij veel van hield. Die boeren vonden hem 'een toffe pee'! Hij mocht jammer genoeg geen bezoek brengen aan Disneyland, omdat Disney zelf dat niet wilde. Hij had het zeker prachtig gevonden.
 1. Satellietbeelden tonen Oekraïne in het donker door ernstige stroompannes na Russische raketaanvallen

  Satelliet­beel­den tonen Oekraïne in het donker door ernstige stroompan­nes na Russische raketaan­val­len

  Satellietbeelden van het ruimteagentschap NASA tonen de zware impact van de Russische raketaanvallen op Oekraïne en de stroomtekorten die daarmee gepaard gaan. Terwijl alle andere Europese landen op de foto duidelijk verlicht zijn, bevindt Oekraïne zich letterlijk en figuurlijk in de duisternis. In het land zitten miljoenen gezinnen momenteel zonder elektriciteit doordat de energievoorzieningen er de voornaamste doelwitten van het Russische leger zijn.