Illustratiebeeld
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld © AFP

Komt het zomertoerisme in de Europese hooggebergtes in gevaar na de gletsjerbreuk in Italië? “Als het begint te kraken, ben je al bijna te laat”

Na de catastrofale gletsjerbreuk in de Italiaanse Alpen, mogelijk veroorzaakt door de hittegolf, wordt ook in andere Europese hooggebergtes nauwgezet het zomertoerisme opgevolgd. Meer dan ooit wordt aangeraden om de grillen van de natuur niet uit te dagen. “Als je geen ervaring hebt met alpinisme of weerkunde, blijf er dan weg.”

 1. Trump-critica Murkowski overleeft Midterms in Alaska, ook Sarah Palin nog in de running
  5

  Trump-critica Murkowski overleeft Midterms in Alaska, ook Sarah Palin nog in de running

  Lisa Murkowski, een van de weinige Republikeinen die gestemd heeft voor de afzetting van Donald Trump na de bestorming van het Capitool op 6 januari, is nog in de running om haar zetel in de Amerikaanse Senaat te behouden. Dat is gebleken na de voorverkiezingen in Alaska dinsdag (plaatselijke tijd). Ook Sarah Palin, voormalig vicepresidentskandidaat en ex-gouverneur van Alaska, maakt nog kans op een zetel in het Huis van Afgevaardigden.
 2. Gletsjer die de zee drie meter kan doen stijgen, dreigt z'n rem al over vijf jaar kwijt te zijn
  PREMIUM

  Gletsjer die de zee drie meter kan doen stijgen, dreigt z'n rem al over vijf jaar kwijt te zijn

  Nieuw onderzoek toont aan dat de ijsschots die de breedste gletsjer ter wereld belet om in zee te glijden, het binnen drie tot vijf jaar begeeft. Die zogenaamde doomsday-gletsjer op de westkust van Antarctica is reeds lang een zorgenkind. Er brokkelt nu al 50 miljard ton per jaar van af, goed voor 4% van de wereldwijde zeespiegelstijging. En als hij helemaal in het water verdwijnt, dan zal dat peil 65 centimeter tot 3 meter stijgen — wat ook in Vlaanderen voelbaar wordt.