In Boetsja, een voorstad van Kiev, werden onschuldige burgers vermoord.
Volledig scherm
PREMIUM
In Boetsja, een voorstad van Kiev, werden onschuldige burgers vermoord. © RTL Info

Klopt het dat er in Oekraïne een genocide aan de gang is, zoals Joe Biden beweert?

De Amerikaanse president Joe Biden beweert dat er in Oekraïne een genocide aan de gang is. Maar klopt dit wel? Wil Vladimir Poetin de Oekraïners inderdaad uitmoorden? Wie kan beslissen of er werkelijk sprake is van een genocide? Professoren Jan Wouters en Sven Biscop leggen uit wat er precies aan de hand is.

51 reacties

 • Guido Gilissen

  5 maanden geleden
  Dennis Van Gossum, ik begrijp ten dele uw stellingname, maar door zo te handelen geef je de agressor gelijk en ondersteun je hem in eventuele andere snode plannen zoals het veroveren van de Baltische Staten (wèl Nato-lidstaten) en/of nog anderen (Finland, nog niet lid van de Nato) ... Er is nooit een goede kant aan een oorlog, maar democratische landen zoals de onzen in West-Europa, mogen niet wegkijken en die woesteling ongestraft bezig laten.
 • Dennis Van Gossum

  5 maanden geleden
  Zelensky is de enige die deze oorlog kan stoppen, maar ja als je geen water bij de wijn wilt doen om zelfs uw eigen volk en land van leed te kunnen behoeden wat zit je dan in met de Westerse beschaving die ook nucleair bedreigd wordt!? En heel het Westen springt dan voor zo'n man te helpen met het leveren van militairia , zodat de oorlog nog langer duurt!? Waar zit de logica? Het Westen had in eerste instantie helemaal niks moeten doen geen NAVO lid is geen NAVO lid dus ook geen hulp!
 • jaak Peeters

  5 maanden geleden
  Wat er gebeurt in O. weet niemand precies, omdat we jammer genoeg maar één kant horen. Maar de aller-letterlijk: allerlaatsten die over een genocide mogen spreken zijn Amerikanen, die eerst de oorspronkelijke bevolking hebben uitgeroeid en de eersten en tot nog toe de enigen waren om burgersteden met kernbommen aan te vallen.
 • Wim Wuytack

  5 maanden geleden
  Dus omdat het westen in het verleden fouten heeft gemaakt moeten we Rusland maar laten doen in Oekraïne? Dat begrijp ik toch uit de reacties van sommigen. Niet vergeten dat Stalin meer doden op zijn geweten heeft dan heel het westen samen. Russen pleegden zelfs genocide op hun eigen bevolking in het verleden. Voor je poetin goed praat denk toch effe verder na en besef in wat een goed westers land je mag leven.
 • Jan Vannuffelen

  5 maanden geleden
  Jean Donny, welk EU of USA land is verplicht militair bij hen aangesloten? Dat is heel wat anders dan Rusland dat anderen wil dwingen.
 1. Door Rusland bezette Oekraïense gebieden houden vanaf vandaag “schijnreferenda” over aansluiting bij Rusland
  Update

  Door Rusland bezette Oekraïense gebieden houden vanaf vandaag “schijnre­fe­ren­da” over aanslui­ting bij Rusland

  Pro-Russische separatisten in de regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja houden van vandaag tot 27 september referenda over de toetreding tot Rusland. De omstreden volksraadplegingen - die door het Westen als “schijnreferenda” worden omschreven, zijn een reactie op het huidige Oekraïense tegenoffensief in het oosten van dat land. De separatistische leiders en Russische staatsmedia hadden dinsdag de referenda aangekondigd.