Klimaatactivisten lijmen handen op Van Gogh-schilderij in Londens museum
Twee milieudemonstranten in Groot-Brittannië hebben zich donderdag vastgelijmd aan de lijst van een schilderij van Vincent van Gogh dat in een Londense kunstgalerie wordt tentoongesteld.
Bij deze stunt plakte het duo van de groep “Just Stop Oil” hun vingers op het schilderij “Bloeiende perzikbomen” van de Nederlandse meester. Het in 1889 geschilderde werk op doek maakt deel uit van een Van Gogh-collectie die in de Courtauld Gallery in de Britse hoofdstad hangt.
“We willen dit niet doen”, zei activist Louis McKechnie tegen toeschouwers in de Londense galerie. “We zitten hier vastgelijmd aan dit schilderij omdat we doodsbang zijn voor onze toekomst”, voegde de 21-jarige eraan toe, waarbij hij opmerkte dat hij en zijn mede-activist verwachtten te worden gearresteerd. “Als er een andere manier was om de verandering te krijgen die we nodig hebben, dan hadden we dat gedaan. We hebben al het andere geprobeerd.”
The Courtauld bevestigde dat het incident halverwege de middag plaatsvond en aanleiding was om de galerie waar het schilderij hangt voor de rest van donderdag te sluiten. “We verwachten dat The Courtauld Gallery morgen weer normaal voor het publiek open zal gaan,” zo werd in een verklaring toegevoegd.
Voetbalfans
McKechnie, een voormalig ingenieursstudent die al 20 keer is gearresteerd en zes weken in de gevangenis heeft doorgebracht, is hard op weg een van de meest herkenbare gezichten te worden onder de Britse activisten voor klimaatverandering. In maart riskeerde hij de toorn van voetbalfans toen hij zich tijdens een wedstrijd tussen Newcastle en Everton aan een doelpaal vastbond.
Hij vertelde AFP eerder deze maand dat hij bereid was om “publieke vijand nummer één” te worden voor zijn directe acties. “Mijn generatie heeft geen andere keuze dan dit soort actie te ondernemen”, voegde hij eraan toe.
Op woensdag waarschuwde de Britse onafhankelijke Climate Change Committee (CCC) dat de Britse regering onvoldoende vooruitgang boekt om de doelstellingen te halen en tegen 2050 koolstofneutraal te zijn.
De conservatieve regering van premier Boris Johnson heeft onlangs haar energiestrategie herzien, onder meer door te voorzien in kernenergie, wind- en zonne-energie. Maar de regering onderzoekt ook projecten voor fossiele brandstoffen in de Noordzee, als onderdeel van pogingen om de binnenlandse aanvoer veilig te stellen na de Russische invasie in Oekraïne.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Onze reporter op het protest tegen Reuzegom-uitspraak in Nederland: “Elitaire studentenverenigingen zijn doordrongen van racisme”
-
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
Vanaf juni betalen Telenet-klanten meer voor hun abonnement. Deze prijsstijging vormt trouwens hét uitgelezen moment om jouw contract onder de loep te nemen en te kijken of je elders goedkoper af bent. Mijntelco.be overloopt enkele interessante mogelijkheden. -
Premier League
"Ik zou het zo opnieuw doen": activist die Premier League-match op stelten zette door zichzelf vast te binden aan doelpaal doet z'n verhaal
Opvallend moment in Everton-Newcastle. Een fan bond zich vast aan een doelpaal op Goodison Park om aandacht te vragen voor het klimaat. “Ons land moet stoppen met nieuwe olie te ontginnen”, klinkt het bij de man in kwestie, die met zijn actie niet aan zijn proefstuk toe was. -
-
China ontkent bestaan van “geheime politiekantoren” in Verenigd Koninkrijk
-
Klimaatactiviste ketent zichzelf vast aan net tijdens halve finale op Roland Garros
Opschudding tijdens de tweede halve finale bij de mannen op Roland Garros. De partij tussen de Noor Casper Ruud (ATP 8) en de Kroaat Marin Cilic (ATP 23) werd vrijdagavond stilgelegd nadat een milieuactiviste zichzelf aan het net had vastgeketend. -
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
Onderzoek naar Spaanse politieofficier die verlof geeft volgens aantal opgepakte migranten