Noord-Koreaans leider Kim Jong-un, met zijn zus Kim Yo-jong.
Volledig scherm
Noord-Koreaans leider Kim Jong-un, met zijn zus Kim Yo-jong. © AP

Kim Jong-un delegeert deel van zijn macht aan familieleden en roept partijcongres samen

Volgens informatie van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een deel van zijn bevoegdheden afgestaan aan zijn zus Kim Yo-jong en aan andere naaste vertrouwelingen. De officiële Noord-Koreaanse media melden dan weer dat Kim Jong-un een partijcongres heeft bijeengeroepen in januari.

 1. Ruim 600 betogers opgepakt tijdens eerste actiedag tegen Wit-Russisch president Loekasjenko

  Ruim 600 betogers opgepakt tijdens eerste actiedag tegen Wit-Rus­sisch president Loekasjen­ko

  Op de eerste dag van de nationale staking waartoe oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja had opgeroepen zijn ruim 600 mensen opgepakt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Minsk. Van de 581 arrestaties waren er 486 in hoofdstad Minsk. Ook vandaag waren er al protesten en arrestaties. De protesten tegen het bewind van president Aleksandr Loekasjenko nemen intussen “terroristische trekjes” aan, meent Loekasjenko zelf.
 1. Van basketpleintje in Zwitserland tot gevreesd dictator van Noord-Korea: het onwerkelijke leven van Kim Jong-un
  PREMIUM

  Van basket­plein­tje in Zwitser­land tot gevreesd dictator van Noord-Ko­rea: het onwerkelij­ke leven van Kim Jong-un

  Hij intrigeert, de jonge Kim Jong-un. Twee boeken werpen nieuw licht op de dictator van Noord-Korea. Wie eind jaren negentig in de buurt van de Zwitserse stad Bern een jongen fanatiek zag basketballen op een pleintje, zal niet vermoed hebben dat hier de latere leider van de Democratische Volksrepubliek Korea bezig was. Een blik op het onwerkelijke leven van de dictator.
 2. Commotie in Spanje: ministers en andere toplui vieren een dag na afkondiging noodtoestand alweer feest

  Commotie in Spanje: ministers en andere toplui vieren een dag na afkondi­ging noodtoe­stand alweer feest

  In Spanje is heel wat verontwaardiging ontstaan over een drukbezochte bijeenkomst in een restaurant in Madrid. Daarbij waren tientallen politici, topbestuurders en sportdirecteurs aanwezig. Dat gebeurde een dag nadat premier Pedro Sánchez de noodtoestand voor het land afkondigde. Op foto’s die op sociale media circuleren, valt te zien dat een deel van de bezoekers zelfs geen mondmasker draagt.
 3. “Zou goed zijn als we máár tien zetels verliezen”: hoe Trump met een nederlaag ook zijn hele partij kan meesleuren
  PREMIUM

  “Zou goed zijn als we máár tien zetels verliezen”: hoe Trump met een nederlaag ook zijn hele partij kan meesleuren

  Over exact een week ligt in de Verenigde Staten niet enkel het presidentschap van Donald Trump in de weegschaal. Mogelijk doorslaggevender zelfs worden de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden, en vooral voor de Senaat, die op dezelfde dag plaatsvinden. De kans is niet onbestaande dat er ook daar, naast een wissel in het Witte Huis, een blauwe verschuiving zit aan te komen, met dank aan het ‘down the ballot’-effect.