Kim Jong-un beklimt een berg, en dat is heel slecht nieuws
BuitenlandKim Jong-un, de (niet zo heel) grote leider van Noord-Korea, heeft vorige week vrijdag de Paektu beklommen. Op zich weinig opmerkelijk - hij heeft dat in het verleden al een paar keer gedaan. Maar de geschiedenis leert ons dat de actie weinig goeds voorspelt.
Delen per e-mail
Zoals bij alle activiteiten van Kim Jong-un werd er tijdens de beklimming vrijdag druk gefotografeerd en gerapporteerd door KCNA (Korean Central News Agency). De leider kan geen voet verzetten zonder dat hij daarbij geprezen wordt in de (door hem gecontroleerde) media. Toegegeven, het beklimmen van een besneeuwde berg in een maatpak en nette schoenen is een hele prestatie - en al helemaal als de man ondanks zijn ronde omvang geen zweetdruppel prijsgeeft en zijn schoenen onberispelijk blijven. Maar dat is niet waarom er heel wat wenkbrauwen de hoogte ingaan. Een bezoek aan de Paektu is in Noord-Korea nooit een goed teken.
De berg wordt in het land immers als een mystieke, bijna heilige plek gezien. Volgens de Noord-Koreaanse geschiedenis is het de geboorteplek van Kim Il-Sung, de eerste dictator van het land. De rest van de wereld weet dat die eigenlijk ergens in de Sovjet-Unie ter wereld kwam, maar het land heeft zo zijn eigen versie van de feiten. Nu is de Paektu de plek waar belangrijke mensen heen gaan als ze willen nadenken en raad willen krijgen over moeilijke beslissingen. In het geval van de Kims gaat het dan meestal over executies of nucleaire plannen.
Koppen rollen
In 1977 bijvoorbeeld beklom Kim Jong-il, vader van de huidige leider, de Paektu. Niet veel later werd de hoogste ambtenaar van internationale zaken terechtgesteld. En ook Kim Jong-un laat vaak koppen rollen als hij weer van de berg afkomt. In november 2013 kostte de beklimming het leven aan zijn nonkel en raadgever Jang Song-thaek. In april 2015 liet hij na een bezoek aan de berg Hyonn Yong-chol, hoofd van defensie, executeren.
Zijn laatste bezoek aan de Paektu, in 2016, had echter een veel groter gevolg. Niet lang na de beklimming begon Noord-Korea grote nucleaire testen uit te voeren. En nu Kim zijn land heeft uitgeroepen tot een 'complete nucleaire staat', hoopt iedereen dat hij op die berg niet besloten heeft om ze ook in te zetten.
Vulkaanuitbarsting
Vreemd genoeg zijn de nucleaire activiteiten van Noord-Korea vooral nefast voor de Paektu zelf. De berg, die gezien wordt als een van de dodelijkste vulkanen uit de geschiedenis, ligt op een boogscheut van waar de kernbommen getest worden. De laatste keer dat die uitbarstte was in het jaar 1093, maar experts speculeren dat de proeven een nieuwe ramp kunnen uitlokken of de berg compleet kunnen vernietigen.
De laatste maanden werden in de omgeving van de vulkaan al verschillende aardschokken waargenomen, vermoedelijk als reactie op de enorme nucleaire test van september. Wetenschappers schatten dat de kracht van die bom 10 keer groter was dan die van Hiroshima, en de tektonische platen voelen daar de gevolgen van. Sommigen vrezen dat de locatie rond de berg beschadigd werd en dat een volgende test desastreuze gevolgen zou kunnen hebben, zeker nu Zuid-Koreaanse spionnen melden dat er ook nog twee tunnels worden gegraven in de omgeving.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drie dagen na voorstelling stappenplan toont Nederlandse premier zich al somber: “We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen”
Drie dagen na het lanceren van het ‘stappenplan’ van versoepelingen van de coronamaatregelen, toont de Nederlandse premier Mark Rutte zich al somber. Onze noorderburen lijken er ernstig rekening mee te moeten houden dat de eerste stap van versoepelingen al wordt uitgesteld. -
1
VN maakt 1 miljoen dollar vrij voor hulp aan Saint-Vincent na vulkaanuitbarsting
De Verenigde Naties hebben donderdag 1 miljoen dollar (836.000 euro) uit hun noodfonds vrijgemaakt om de archipel van Saint Vincent en de Grenadines te helpen. Die wordt al een week lang geteisterd door een vulkaanuitbarsting. Dat heeft een woordvoerder van de VN gisteren bekendgemaakt. -
Kim Jong Un
Fotoshoppers gaan uit de bol met Kim Jong-Un die poseert met miljoenen aardappelen
Een foto waarop de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un poseert voor een gigantische voorraad aardappelen leidt tot een amusant wedstrijdje fotoshoppen. De foto werd woensdag vrijgegeven door het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA en zou genomen zijn in een nieuwe aardappelmeelfabriek. -
-
Dit weten we over massaschietpartij bij pakjesdienst FedEx in VS
Bij een schietpartij in een afdeling van koeriersbedrijf FedEx in Indianapolis (VS) zijn negen doden gevallen, onder wie de schutter. Er vielen ook meerdere gewonden. De vermoedelijke dader schoot zichzelf dood na zijn daad, bevestigt de politie. -
Wielrennen
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
HLN Drive
Deze classic cars maakten een elektrische comeback
De opkomst van lage emissiezones maakt autoconstructeurs creatief. Heel wat klassiekers maken immers hun comeback als elektrische wagen, een leuke marketingstunt, maar tegelijk ook interessant voor groene autoliefhebbers. Zij kunnen van een oldtimer genieten zonder zich zorgen te maken over hun uitstoot. HLN Drive bekeek de leukste elektrische oldtimers of classic cars die een comeback maakten als EV. -
Sparen
Is het einde van goedkope woonleningen nabij?
Voor het eerst sinds lang stijgt de langetermijnrente opnieuw. Goed nieuws voor de economie, maar het betekent ook dat dat er misschien een einde komt aan de historisch lage rentevoeten op woonleningen. Spaargids.be belicht de kwestie.
51 reacties
Steve Van der Vekens
frank blad
carlos vanquickelberghe
Stan Vankoo
Argus Argus