Een Oekraïens meisje dat samen met haar familie gevlucht is uit de noordelijke stad Marioepol komt aan in Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne (08/05/2022).
Volledig scherm
Een Oekraïens meisje dat samen met haar familie gevlucht is uit de noordelijke stad Marioepol komt aan in Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne (08/05/2022). © AP

Kiev: “Sinds begin oorlog zeker 380 kinderen omgekomen”, ruim 2 miljoen uit Oekraïne gevlucht

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne op 24 februari zijn zeker 380 kinderen om het leven gekomen. Dat meldt de Oekraïense regering op Telegram. De afgelopen zes maanden zijn zeker ook 737 kinderen gewond geraakt. In realiteit liggen de aantallen waarschijnlijk nog hoger.

  1. Oekraïners moesten weeskinderen verbergen om Russische deportatie te voorkomen

    Oekraïners moesten weeskinde­ren verbergen om Russische deportatie te voorkomen

    Uren nadat Rusland in februari Oekraïne was binnengevallen, begon het gezondheidspersoneel van een kinderziekenhuis in het zuiden in het geheim plannen te maken om de baby’s te redden. De Russen werden ervan verdacht weeskinderen in beslag te nemen en naar Rusland te sturen, dus begon het personeel van het kinderziekenhuis in de stad Cherson medische dossiers van de weeskinderen te vervalsen, zodat het leek alsof ze te ziek waren om te verhuizen.