De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev.
Volledig scherm
De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev. © AFP

Kazachse president geeft toestemming om zonder waarschuwing op demonstranten te schieten: “Gewapende bandieten worden geëlimineerd”

President Kassym-Jomart Tokajev van Kazachstan heeft in een televisietoespraak gezegd dat hij de ordediensten toestemming heeft gegeven om zonder waarschuwing te schieten op demonstranten om een einde te maken aan de ongeziene protesten van de voorbije dagen in het Centraal-Aziatische land. “Zo'n 20.000 bandieten hebben de financiële hoofdstad Almaty aangevallen en staatseigendommen vernield", sprak Tokajev. Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, heeft intussen een beëindiging van het geweld geëist. “Ik roep tot een einde van het geweld op en tot terughoudendheid”, zei ze vrijdag in Parijs.

36 reacties

 • victor vandesande

  5 maanden geleden
  En zo werkt Poetin verder naar zijn ultieme droom: het oude russische rijk in zijn volle glorie herstellen. Oekraiene deels bezet, Kazachstan volgt, Wit Rusland is ook al een vazalstaat. En decrest volgt nog wel.
 • Jean Vermote

  5 maanden geleden
  Dit is de voorbode van grote conflicten wereldwijd. Die machthebbers denken dat ze zich alles kunnen veroorloven maar vergeten hun volk en net deze gaan hun ondergang betekenen. Je kunt niet blijven regeren als meer dan de helft van het volk je kotsbeu is.
 • Klootzakkerij van bepaalde journalist moe Gelieve mail adres te verwijderen

  5 maanden geleden
  Velen zijn verwonderd dat het leger wordt ingezet en met scherp wordt geschoten.Wel weet niet of de burger het weet maar als morgen in Belgie opstanden ,terreur,brand stichten ,plunderen en mistoestanden moesten ontstaan zoals daar gaat men hier ook met scherp schieten en dat is zelfs voorzien om order op zaken te stellen.
 • Kirsten De Laet

  5 maanden geleden
  De nagel op de kop @Hans Van Hove, wat zich ginds momenteel afspeelt zal weldra wereldwijd plaatsvinden. Tenzij iedereen bereid is om nog 8 jaar onder de huidige Corona dictatuur te willen leven?! Wacht maar tot de volgende varianten eraan komen, nieuwe vaccins nodig zijn, steeds meer vrijheden worden ingeperkt. Tenzij je masochistische neigingen hebt maar anders zeg je bij volle verstand volmondig en luidkeels njet. Ik ben alvast voorbereid, heb voor 90 dagen voorraad voor drie volwassenen.
 • KURT verheyen

  5 maanden geleden
  groot gelijk
 1. Kazachstan op rand van revolutie: politie schiet tientallen demonstranten dood
  Play

  Kazachstan op rand van revolutie: politie schiet tientallen demonstran­ten dood

  De politie heeft tientallen demonstranten in de Kazachse stad Almaty doodgeschoten. De actievoerders probeerden volgens de politie overheidsgebouwen binnen te dringen, waarna agenten hen onder vuur namen. Het land staat op de rand van een revolutie nadat er hevig protest losgebarsten was tegen de verdubbeling van de gasprijs. Russische vredestroepen zijn naar Kazachstan afgezakt in een poging om de lont uit het kruitvat te halen. De regering kondigde zonet aan dat er de komende zes maanden een maximumprijs zal komen voor brandstof.