Karel De Gucht: "Nee, Turkije hoort niet thuis in de EU"
Heeft de Europese Unie een natuurlijke grens? Geciteerd worden het Kaukasusgebergte, dat de ultieme oostelijke grens zou zijn, en de Bosporus en de Middellandse Zee als zuidgrens. Ik heb daar mijn bedenkingen bij. De Europese geschiedenis leert ons dat ook grenzen kunnen verschuiven. Een belangrijk stuk van Oekraïne behoorde eeuwenlang tot Polen. Van een deeltje - enkele procenten - van Turkije kan moeilijk ontkend worden dat het geografisch tot Europa hoort, gelegen als het is aan onze zijde van de Bosporus. Zelfs binnen dat deel van het Euraziatisch continent, dat ontegensprekelijk Europees is, zijn grenzen door de eeuwen heen weinig stabiel gebleken. Denk bijvoorbeeld aan de Oder-Neissegrens tussen Duitsland en Polen. Of denken we gewoon aan België, dat in het verleden dikwijls als pasmunt heeft gediend in de machtsstrijd tussen de grote Europese natiestaten. Met natuurlijke grenzen komen we geen stap verder in de discussie over een mogelijk lidmaatschap van Turkije van de Europese Unie.
Delen per e-mail
Nee, Turkije hoort niet thuis in de Europese Unie. De leiders zouden er beter aan doen dit te zeggen. Vijf minuten politieke moed, aub.
De EU heeft wel degelijk grenzen. Een land - of een geïntegreerd blok van landen, zoals de EU - is niet stabiel als het geen grenzen heeft. Het ontbreken van grenzen creëert onzekerheid over de onomkeerbaarheid van de Europese Unie. In een recent essay heeft de Nederlandse politicoloog Paul Scheffer het over 'de grens als huid'. Maar de grenzen van de Europese Unie zijn niet fysiek; ze zijn moreel. De mate waarin de Europese Unie geïntegreerd is, maakt dat je binnen dat blok geen twee verschillende opvattingen kan hebben over wat een staat is. Een autoritaire opvatting, ook wel eens als soevereine democratie omschreven, verstaat zich niet met een open democratie. De autoritaire staatsordening heeft in naam de traditionele democratische instellingen - een parlement, een regering, een rechterlijke macht - maar de macht ligt bij de leider, de president.
Persvrijheid
Voorbeelden: Rusland en ... Turkije. Ook de persvrijheid bestaat in naam, maar journalisten riskeren in de cel te belanden als ze kritisch zijn. In een open democratie is de pers de vierde macht, maken parlement en regering de politieke dienst uit en is de rechterlijke macht onafhankelijk. De soevereine en open democratie kunnen niet samenleven in een EU die verantwoordelijk is voor drie vierden van onze wetgeving en invloed heeft op zowat elk aspect van ons leven. Turkije is op dit ogenblik nauwelijks een democratie te noemen. Kritische kranten worden 'overgenomen' door de staat, met goedkeuring van de rechterlijke macht die 'beheerders' aanstelt; journalisten staan binnenkort terecht en riskeren levenslange opsluiting omdat ze naar buiten hadden gebracht dat het regime van Erdogan wapens zou versluizen naar islamisten in Syrië en dus 'staatsgeheimen' hadden onthuld; de rechterlijke macht wordt politiek misbruikt. De dag dat de EU een akkoord over het beheersen van de migratie sloot met Turkije, verklaarde president Erdogan : "Democratie, vrijheid, rechtsbescherming... voor ons hebben deze begrippen geen enkele waarde meer." Tusk, Juncker, Rutte en Merkel met de broek op hun enkels. Geen mooi zicht.
Islamistische tendenzen
Turkije is sinds het begin van de toetredingsonderhandelingen in 2005 van een seculiere staat - zoals Mustafa Kemal Atatürk hem had geconcipieerd na het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk (1918) - geëvolueerd naar een staat waarin de islam een steeds belangrijker rol speelt, een kaart die de AK-partij van Erdogan zonder gêne trekt. De Alevi die een zeer vrije en moderne versie van de islam volgen en pro-Westers zijn, worden gediscrimineerd. Ik acht het politiek uitgesloten dat de grootste lidstaat van de EU een moslimstaat zou zijn, laat staan een staat waarin islamistische tendenzen de kop opsteken. Ook dat is een morele grens die de overweldigende meerderheid van de Europeanen niet wil overschreden zien. Erdogan heeft bovendien het bestand opgezegd met de PKK, de Koerdische partij van Öcalan, en voert opnieuw een oorlog met de Koerden, een uitputtingsslag die zoveel mogelijk slachtoffers wil maken. Hij voert oorlog tegen zijn eigen burgers, vooral om politieke redenen en omdat Turks-nationalisme weer zeer populair is in zijn land. Neen, Turkije hoort niet thuis in de EU en de uitbesteding van onze migratiepolitiek aan dit land roept ernstige vragen op naar het respect voor de fundamentele rechten van de Syrische oorlogsvluchtelingen en de Koerdische politieke vluchtelingen. Zelfs als het werkt, is het geen eerbaar akkoord.
AK-partij van Erdogan
Het is ooit anders geweest. Toen de toetredingsonderhandelingen in 2005 startten, was er hoop dat dit proces Turkije blijvend zou verankeren in het seculiere en democratische Europa. Ik heb de ultieme gesprekken over de opening van die onderhandelingen gevoerd met Joshka Fischer en Jack Straw, de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland en Groot-Brittannië. En ik was een uitgesproken voorstander van die optie. Sindsdien is veel water door de Bosporus gestroomd en is het water alleen maar dieper geworden. Beide partijen gaan daarin niet vrijuit maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt in overgrote mate bij de AK-partij van Erdogan.
Vijf minuten politieke moed, aub
Er zijn nog minstens twee andere redenen waarom Turkije binnen afzienbare tijd nooit lid kan worden. Zij houden verband met de zogenaamde absorptiecapaciteit : zou de EU zo'n uitbreiding kunnen verwerken? Wij hebben ons verkeken op de moeilijkheidsgraad de landen van het vroegere Oostblok te integreren. Er worden openlijk vragen gesteld of we Bulgarije en Roemenië wel hadden moeten toelaten. Er zal een generatie over gaan vooraleer zij een vergelijkbaar inkomen hebben en een rechtsstaat die naam waardig. Wij kunnen nu sowieso geen verdere uitbreiding aan. Zeker niet met een land van pakweg 80 miljoen inwoners. Indien de EU zou uitbreiden met Turkije, worden Syrië, Iran en Irak onze buren. De politieke integratie van de Unie en haar buitenlandpolitiek staan nog in hun kinderschoenen. Wij zijn niet opgewassen tegen de uitdagingen waarmee we in die regio zouden geconfronteerd worden.
De leiders van de EU zouden er beter aan doen dit ook te zeggen aan de Turkse president. Vijf minuten politieke moed, aub.
Lees elke week de opinie van Karel De Gucht en abonneer je nu op Het Laatste Nieuws
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Vluchtelingencrisis
Ivo Belet: "Als rode lijn wordt overschreden, kan deal met Turkije niet doorgaan"
Als het klopt dat Turkije Syrische vluchtelingen terugstuurt naar oorlogsgebied, overschrijdt Turkije een rode lijn en kan de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije niet doorgaan. Dat heeft Europees parlementslid Ivo Belet vanavond gezegd in Terzake. "Als dit klopt, is er een groot probleem, want dit is onaanvaardbaar", aldus Belet. -
Turkije
"Turkije stuurt op grote schaal Syriërs terug"
Turkije stuurt volgens Amnesty International sinds half januari dagelijks ongeveer honderd mensen terug naar Syrië. Dat meldde de mensenrechtenorganisatie gisteren. De EU heeft eerder een deal bereikt met Turkije over het terugnemen van vluchtelingen die Europa illegaal bereiken. In ruil gaat de EU onder meer Syriërs uit Turkse kampen legaal opnemen. -
-
Francken: "Als Turkije Syriërs terugstuurt, moet deal heronderhandeld worden"
Indien het klopt dat Turkije op grote schaal vluchtelingen terugstuurt naar Syrië, moet de deal met het land heronderhandeld worden. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vanmorgen gezegd op Radio 1. "Als Griekenland beslist dat Turkije een veilig land is, betekent dat wel dat het voor Syriërs veilig moet zijn om in Turkije te verblijven, en dat Turkije hen niet terugstuurt naar Syrië." -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
VLUCHTELINGENCRISIS
Terugsturen van migranten gaat door ondanks rapport Amnesty
Nederlands Vicepremier Lodewijk Asscher gaat ervan uit dat maandag de eerste vluchtelingen vanuit Griekenland naar Turkije worden teruggebracht. Wel noemde hij berichten van Amnesty International dat Turkije vluchtelingen terugstuurt naar Syrië "zeer zorgelijk". De Turkse regering ontkent, in een persverklaring, echter dat Syrische vluchtelingen illegaal worden teruggestuurd. -
Vluchtelingencrisis
Europa houdt vast aan terugsturen vluchtelingen vanaf maandag
Ondanks de wankele voorbereiding en de snoeiharde kritiek van vluchtelingenorganisaties rekent de Europese Unie erop dat de terugkeer van vluchtelingen vanuit Griekenland naar Turkije maandag zoals gepland van start kan gaan. Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zullen er maandag meteen honderden mensen worden teruggebracht.