De Krim zou voor Moskou zo strategisch en symbolisch belangrijk zijn, dat er voor een escalatie van de oorlog moet worden gevreesd, met misschien zelfs de inzet van kernwapens.
Volledig scherm
PREMIUM
De Krim zou voor Moskou zo strategisch en symbolisch belangrijk zijn, dat er voor een escalatie van de oorlog moet worden gevreesd, met misschien zelfs de inzet van kernwapens. © Getty Images

Kan Oekraïne de Krim heroveren? Dit zijn de opties en de valkuilen: “Het kan eindigen in waar bloedbad”

Vladimir Poetin had zich voorgenomen om Oekraïne in tien dagen te veroveren. Nu, negen maanden later, worstelt het Russische leger om het grondgebied dat het heeft kunnen innemen, vast te houden. Gesterkt door zijn militaire successen streeft Oekraïne er nu naar om alle bezette gebieden te heroveren, inclusief de Donbas en de Krim. Is dit überhaupt mogelijk en wat zijn de valkuilen? “Op Westerse steun kan nauwelijks worden gerekend.”

52 reacties

 • Georges Pelgrims

  1 week geleden
  Hopelijk is er niemand zo gek om kernwapens te gebruiken want dan zullen er geen winnaars meer zijn.
 • Marcus Camps

  2 maanden geleden
  Dit is geen oorlog tegen Oekraïne maar tegen het westen. We mogen van geluk spreken dat de Oekraïners voor ons inspringen. Heel belangrijk dat wij dit financieren met alle middelen die er zijn. Poetin moet wel door zijn eigen volk van de troon worden gesmeten.
 • peter De ridder

  2 maanden geleden
  Er buiten blijven was geen optie, anders bleven de russen veroveren. De inwoners van rusland zijn gedurende jaren gebrainwashed door putin. Zijn plan was zorgvuldig gepland, maar had geen rekening gehouden met de vastberadenheid van de oekraieners. De schuld van deze oorlog ligt deels bij het westen die steeds de russische dreiging hebben weggelachen. Wat de russische soldaten hebben gedaan valt met niets goed te praten, dat is barbaars en totaal onnodig zoals heel deze oorlog op zichzelf al is!
 • Petrus Dijkzeul

  2 maanden geleden
  Wie met vuur speelt komt om door dat zelfde vuur. Het westen zou graag Rusland willen innemen met al zijn energie en grondstoffen, maar men is er zich bewust van dat als men lange afstandsraketten zou leveren aan Oekraiene dat hun eigen kop daar ook mee gemoeid is.
 • Nils De Vriendt

  2 maanden geleden
  Het enige logische uit een lokaal conflict is er wegblijven. Nu hebben we een land met veel inwoners en massa's westerse wapens dat aanvallen uitvoert die tot een oorlog kan lijden die niemand wil.
 1. Waarom Rusland honderden doden per dag over heeft voor de strijd om Bachmoet
  PREMIUM

  Waarom Rusland honderden doden per dag over heeft voor de strijd om Bachmoet

  “Ze tellen er de lichamen niet eens meer.” De zwaarste slag van dit moment in Oekraïne wordt gestreden bij de oostelijke stad Bachmoet. En dat is eigenlijk niet meer dan een stad met wat verkeersassen en spoorwegen die de Russen kan leiden naar... plaatsen waar Oekraïne nog sterker staat. Alleen, zo weet Rusland, elke Oekraïnse soldaat die in Bachmoet moet ingezet, kan elders niet zijn. “Een uitputtingsslag”, noemt professor-emeritus Luc De Vos van de Koninklijke Militaire School het. Dit is waarom er zoveel bloed vloeit in Bachmoet.
 1. Graafwerken en mysterieuze vluchten: hoe Poetin zich wel degelijk voorbereidt op een nucleair conflict
  PREMIUM

  Graafwer­ken en mysterieu­ze vluchten: hoe Poetin zich wel degelijk voorbe­reidt op een nucleair conflict

  Of Vladimir Poetin ooit een atoombom zal gebruiken, weten we niet. Maar hij bereidde zich recent wel degelijk voor op een nucleair conflict. Zo is er maandenlang gewerkt op een afgelegen site in het Oeralgebergte waar een presidentiële atoomschuilkelder zou liggen. Die werksite wordt extreem goed bewaakt: wie er toch probeert binnen te dringen, kan worden neergeschoten, met toestemming van het parlement. En dat is niet de enige plaats waar Poetin heen kan vluchten als het tot een nucleaire oorlog komt.