Oud-kolonel Roger Housen - Oekraïense soldaten controleren hun uitrusting alvorens naar de frontlinie te trekken in Cherson.
Volledig scherm
PREMIUM
Oud-kolonel Roger Housen - Oekraïense soldaten controleren hun uitrusting alvorens naar de frontlinie te trekken in Cherson. © Joris Casaer - Anadolu Agency via Getty Images

Kan de plotse opmars van Oekraïne een kantelpunt zijn? Oud-kolonel Roger Housen: “Dit is de aanloop naar de beslissende strijd om de Donbas”

We horen al weken over het sputterende Oekraïense front in het zuiden. Nu verrassen ze iedereen in het noordoosten. In amper zes dagen bevrijdde Oekraïne drieduizend vierkante kilometer van de provincie Charkiv. “Voor het eerst sinds het begin van de Russische invasie herneemt Oekraïne het militair initiatief”, zegt oud-kolonel Roger Housen. Is dit een kantelpunt in de oorlog?

  1. Complete chaos tijdens Russische terugtrekking: Oekraïne rukt op en bereikt op sommige plekken grens met Rusland

    Complete chaos tijdens Russische terugtrek­king: Oekraïne rukt op en bereikt op sommige plekken grens met Rusland

    De Russische terugtrekking in Charkiv, waar Oekraïne met succes een tegenaanval uitvoert, verloopt dermate chaotisch dat grote aantallen legervoertuigen en veel munitie zijn achtergelaten. Russische soldaten zouden ‘letterlijk van hun posities wegrennen’, zeggen Oekraïense soldaten tegen de Britse krant The Telegraph. Op sommige plekken zou Oekraïne de Russische troepen hebben teruggedrongen tot op de grens, claimt Kiev. Toch wil Rusland doorgaan met de ‘speciale militaire operatie’ totdat het zijn doelen behaald heeft, zegt een woordvoerder van het Kremlin.
  1. Milieu-activisten gooien verf op ingang van prestigieus Milaans operagebouw La Scala

    Milieu-activisten gooien verf op ingang van prestigi­eus Milaans operage­bouw La Scala

    Milieu-activisten hebben vandaag verf gespoten aan de ingang van La Scala, het prestigieuze operagebouw in Milaan. Het is de laatste aflevering in een intussen al lange reeks van acties om bij publiek en politiek bewustzijn te creëren rond de klimaatverandering. Later op de dag daagden er nog meer demonstranten op aan het operagebouw, onder meer om te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne en het feit dat net een Russisch operastuk feestelijk het nieuwe operaseizoen opent.