De Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj en zijn Russische vriendin Sofia Sapega legden vorig jaar 'bekentenissen' af in video's verpreid door de Wit-Russische staatstelevisie. Hun familie gelooft dat ze onder druk worden gezet.
Volledig scherm
De Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj en zijn Russische vriendin Sofia Sapega legden vorig jaar 'bekentenissen' af in video's verpreid door de Wit-Russische staatstelevisie. Hun familie gelooft dat ze onder druk worden gezet. © AFP/Reuters

Justitie VS stelt vier Wit-Russen in verdenking voor omleiding vliegtuig dissidente journalist Protasevitsj

Het Amerikaanse gerecht heeft donderdag lokale tijd aangekondigd vier Wit-Russische ambtenaren in verdenking te hebben gesteld voor de gedwongen omleiding van een Ryanairvlucht in mei vorig jaar. Ze worden in verdenking gesteld deel uit te hebben gemaakt van "een complot met het oogmerk om de vlucht Ryanair 4978 te kapen". De vier blijven voorlopig op vrije voeten.

  1. Protasevitsj bejubelt Loekasjenko in interview op Wit-Russische staatstelevisie: “Pijnlijk om deze ‘bekentenissen’ te zien”
    Play

    Protase­vitsj bejubelt Loekasjen­ko in interview op Wit-Russische staatstele­vi­sie: “Pijnlijk om deze ‘bekente­nis­sen’ te zien”

    De kritische Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj, die vorige maand werd gearresteerd nadat zijn Ryanairvlucht gedwongen moest landen in Minsk, is donderdag op de Wit-Russische staatstelevisie verschenen. In een interview erkende de dissident dat hij vorig jaar had opgeroepen tot protesten en liet zich lovend uit over president Aleksandr Loekasjenko. De oppositie gelooft dat het interview onder dwang werd afgenomen.