Juan hield Robert F. Kennedy in zijn armen toen hij stierf. En hij onthult nu zijn laatste woorden
BuitenlandHet is woensdag exact 50 jaar geleden, maar Juan Romero (67) heeft het nog altijd moeilijk als hij erover praat: het moment dat Robert – Bobby – F. Kennedy na een belangrijke winst in de race om het Amerikaanse presidentschap werd vermoord in het Ambassador Hotel in Los Angeles. Hij hield de senator in zijn armen toen die stierf, zoals te zien is op een iconische foto van net na de aanslag. De man onthulde nu wat zijn laatste woorden waren.
Romero deed zijn verhaal aan StoryCorps, een Amerikaanse organisatie die mensen de kans geeft om familie en vrienden te interviewen over hun leven en hun verhalen vast te leggen voor het nageslacht. De man – toen een tiener – was op de avond van 5 juni aan het werk als kelner in het Ambassador Hotel, toen Kennedy de Democratische voorverkiezing voor het presidentschap won in Californië. Na zijn overwinningsspeech kwam de senator met de dienstlift naar beneden. De lift kwam uit achter de keuken en het was daar dat Romero zich ook bevond, in de hoop een glimp van hem op te vangen.
Roomservice
De jongen – die als kind van Mexico naar de VS was gekomen – had Kennedy de dag ervoor al een eerste keer gezien, toen hij hielp met de roomservice. “Ze (de medewerkers van Kennedy, red.) openden de deur en de senator was aan het telefoneren”, doet hij het verhaal. “Hij legde de telefoon neer en zei: ‘Kom binnen, jongens.’ Hij keek echt naar ons en niet dóór ons zoals sommigen doen. Hij zag ons echt staan. En ik herinner me dat ik fier als een gieter weer naar buiten stapte.” (lees hieronder verder)
Toen Kennedy de volgende dag na zijn overwinningsspeech in de keuken passeerde, wilde Romero hem heel graag een hand geven. “Ik herinner me dat ik mijn hand zo ver mogelijk uitstak en dat hij die schudde. Op het moment dat hij mijn hand losliet, werd hij neergeschoten”, aldus de man.
“Ik knielde naast hem neer en stak mijn hand tussen zijn hoofd en het koude beton van de vloer, om het hem zo comfortabel mogelijk te maken”, gaat hij verder. “Ik kon zijn lippen zien bewegen en daarop bracht ik mijn oor zo dicht mogelijk bij zijn mond. Ik hoorde hem zeggen: ‘Is iedereen in orde?’ En ik zei: ‘Ja, iedereen is in orde’. Ik kon een aanhoudende stroom bloed door mijn vingers voelen sijpelen. Ik had een paternoster in de zak van mijn shirt zitten en pakte die omdat ik dacht dat hij hem veel meer zou nodig hebben dan ik. Ik draaide hem rond zijn rechterhand. Daarop voerden ze hem weg.” (lees hieronder verder)
Kennedy was geraakt in het hoofd en de nek en overleed de volgende dag. Romero besloot de dag na de feiten naar school te gaan. Hij wilde er eigenlijk het liefste niet meer aan denken, maar een vrouw die de krant aan het lezen was, herkende hem op een foto. “Ze draaide zich om en zei: ‘Dit ben jij, toch?’ De foto van de senator en mij stond op de voorpagina. Ik herinner me dat ik naar mijn handen keek en er zat nog opgedroogd bloed onder mijn nagels.”
Beschaamd
Door de iconische foto was hij in geen tijd bekend. Hij kreeg bakken post, geadresseerd aan ‘de kelner’. En daar waren enkele boze brieven bij. “Een ervan ging zelfs zo ver dat hij stelde dat de senator nog geleefd zou hebben als hij mij de hand niet had geschud. En dat ik ‘beschaamd’ moest zijn omdat ik zo egoïstisch was geweest”, vertelt Romero nog. (lees hieronder verder)
50 jaar later wordt hij nog altijd emotioneel als hij terugdenkt aan die fatale dag. “Ik ben zijn graf gaan bezoeken in 2010”, zegt hij nog. “Ik had het gevoel dat ik Kennedy moest vragen of hij het me kon vergeven dat ik hem niet had kunnen redden van die kogels. Ik vond het een teken van respect dat ik me daarvoor een pak zou kopen. Ik had nog nooit in mijn leven een eigen pak gehad. En toen ik uiteindelijk aan zijn graf stond, voelde ik me een beetje zoals die eerste dag dat ik hem ontmoette. Belangrijk. En het voelde goed.” (lees hieronder verder)
Het was uiteindelijk Sirhan Sirhan (nu 72) die tot levenslang veroordeeld werd voor de moord op Kennedy. Al 50 jaar lang schreeuwt die echter zijn onschuld uit en zegt hij dat hij die avond stomdronken was en zich niet kan herinneren dat hij Kennedy neerschoot. Hij vroeg al 15 keer zijn vervroegde vrijlating aan, maar tevergeefs. Ook Bobby Junior, de zoon van RFK, vertelde onlangs dat hij niet gelooft dat Sirhan de dader is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
"Moordenaar Bobby Kennedy zit al 50 jaar onschuldig in de cel"
Wie vermoordde Bobby Kennedy? Niet de man die al 50 jaar in de gevangenis zit voor de moord, zo staat in een nieuw boek. Ook Bobby Jr., de zoon van de Amerikaanse senator, gelooft niet meer in zijn schuld. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
Celebrities
Op haar verjaardag: 5 duistere dingen die u nog niet wist over Marilyn Monroe
Tot haar dood op 15 augustus 1962 was Norma Jeane Mortenson, beter bekend als Marilyn Monroe, dé grootste ster op de planeet. Vandaag, op 1 juni, zou ze 92 zijn geworden. Haar iconische blonde krullen, onschuldige ogen en natuurlijk de wereldberoemde scène met de wapperende rok, sprongen zo in het oog dat de actrice zich erachter kon verbergen. Haar persoonlijke leven ging haar immers niet zo voor de wind als haar sprankelende carrière in de spotlights. -
-
40
Rusland zet nieuw huurlingenleger ‘Convoy’ in op de Krim: “Tot de tanden gewapend”
Het huurlingenleger van Wagner-baas Yevgeni Prigozhin kenden we al. Nu lijkt het erop dat Rusland op de Krim gebruik maakt van een nieuw huurlingenleger dat opereert onder de naam ‘Convoy’. “Hun uitrusting is spiksplinternieuw, en ze zijn tot de tanden bewapend”, aldus de niet zo objectieve journaliste Olga Skabejeva (37) - ook wel ‘de megafoon van Poetin’ genoemd. Dit is wat je moet weten over het nieuwste Russische huurlingenleger. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Celebrities
Kleinzoon JFK maakt acteerdebuut
De 25-jarige Jack Schlossberg, de enige kleinzoon van de Amerikaanse oud-president John Fitzgerald Kennedy, heeft zijn eerste acteerklus gescoord. De zoon van Caroline Kennedy, dochter van wijlen JFK en First Lady Jacqueline, is te zien in de laatste aflevering van het achtste seizoen van de serie Blue Bloods. Hij deelde dit nieuws zelf via Instagram.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageermaud hallett
Christiaan Goethals