Joyce de Ruiter wordt gefilmd door Lisanne van Spronsen (l.) die samen met Milou op ten Berg de documentaire 'Stilte in de nacht' maakt.
Volledig scherm
PREMIUM
Joyce de Ruiter wordt gefilmd door Lisanne van Spronsen (l.) die samen met Milou op ten Berg de documentaire 'Stilte in de nacht' maakt. © Frank Jansen

Joyce (36) wordt langzaam blind en doof: “Ik wil alles zien en meemaken voordat het stil en donker wordt”

Het zwaard van Damocles bungelt boven het hoofd van Joyce de Ruiter (36) uit Wateringse Veld, een wijk in het Nederlandse Den Haag. De jonge vrouw lijdt aan het Ushersyndroom, een ziekte waarbij je langzaam maar zeker je zicht en je gehoor verliest om uiteindelijk rond je veertigste doof en blind te worden. Over hoe Joyce daarmee omgaat wordt nu een documentaire gemaakt. “Leven is veranderen en angsten horen daarbij. Hoe je omgaat met die angst is echter aan jezelf. Daar kan mijn verhaal bij helpen.”

6 reacties

 • Hans Annys

  7 maanden geleden
  Veel sterkte Joyce. Je bent een moedige dame!
 • jef Brosens

  7 maanden geleden
  ik zou niet graag in haar schoenen staan , maar veel sterkte voor deze knappe meid . respect.
 • peter proost

  7 maanden geleden
  Veel sterkte en oké het zal niet hetzelfde zijn maar er zijn mensen rondom jou die je zullen helpen als dat enige troost mag zijn!!
 • Severine Cap

  7 maanden geleden
  Sterkte!
 • peer lequeux

  7 maanden geleden
  Respect meid.
 1. Italië prikt geïsoleerde dorpelingen aan keukentafel: “Dit scheelt een uur haarspeldbochten rijden”
  PREMIUM

  Italië prikt geïsoleer­de dorpelin­gen aan keukenta­fel: “Dit scheelt een uur haarspeld­boch­ten rijden”

  Met ruim 41 miljoen gezette prikken loopt de Italiaanse vaccinatiecampagne gestaag door. Maar er is een groep mensen die lastig te bereiken is: ouderen en zwakkeren in afgelegen dorpen. Het Italiaanse leger gaat daarom bij ze op bezoek. Hoe gaat dat in z’n werk? De organisatie is bijna on-Italiaans efficiënt, reageren dorpelingen die geduldig op hun prik staan te wachten.
 2. Kabelbaandrama: Italiaanse zender Tg3 krijgt kritiek op het verspreiden van beelden waarin cabine naar beneden stort
  Play
  1

  Kabelbaan­dra­ma: Italiaanse zender Tg3 krijgt kritiek op het versprei­den van beelden waarin cabine naar beneden stort

  Gisteren deelde de Italiaanse televisiezender Tg3 de beelden van het kabelbaandrama in het Italiaanse Stresa. Bij de ramp kwamen vorige maand veertien mensen om het leven. Slechts één inzittende, de 5-jarige Eitan uit Israël, overleefde de crash. Op sociale media kwam felle kritiek op het publiek maken van de beelden. Volgens een aantal Italianen getuigt het verspreiden van de video van weinig respect voor de slachtoffers en hun familie.
 1. China lanceert voor het eerst bemanning naar eigen ruimtestation

  China lanceert voor het eerst bemanning naar eigen ruimtesta­ti­on

  China heeft donderdag de eerste drie bewoners naar zijn eerste echte ruimtestation gebracht. Ze zijn om 09.54 uur Belgische tijd met de capsule Shenzhou-12 aangekomen. Die was afgelopen nacht van op de basis Jiuquan in het noordwesten van China met een Lange Mars-2F draagraket gelanceerd en koppelde op automatische piloot aan de Tianhe-basismodule van het ruimtestation Tiangong (‘Hemels Paleis’), aldus het officiële persbureau Xinhua.