Enkele strijders van taliban 2.0 staan klaar om hoofdstad Kaboel en dus ook heel Afghanistan te heroveren.
Volledig scherm
PREMIUM
Enkele strijders van taliban 2.0 staan klaar om hoofdstad Kaboel en dus ook heel Afghanistan te heroveren. © AFP

Jonger, sterker én rijker: dit zijn de nieuwe taliban

Hoewel ze plots uit het niets Afghanistan lijken te heroveren, zijn de taliban eigenlijk nooit echt weggeweest. Na hun eerste val in 2001 wachtten ze vanuit het gebergte op de Afghaans-Pakistaanse grens geduldig op het vertrek van de Amerikaanse strijdkrachten. Om vandaag met een nieuwe leider — Hibutallah Akhundzada (60) — een groter leger én meer middelen meedogenloos terug te slaan. Taliban 2.0: sterker en rijker dan ooit.

  1. Dertiger die scholiere (16) om het leven bracht, wordt gehoord in de zaak Nicky Verstappen: Deed Jos Brech bekentenis aan Bekir E.?
    1

    Dertiger die scholiere (16) om het leven bracht, wordt gehoord in de zaak Nicky Verstappen: Deed Jos Brech bekentenis aan Bekir E.?

    Bekir E., de nu 34-jarige veroordeelde moordenaar van de Rotterdamse scholiere Hümeyra (16) wordt vandaag gehoord in de zaak-Nicky Verstappen, de 11-jarige Nederlandse jongen die in 1998 dood werd gevonden aan een zomerkamp. Volgens Bekir E. heeft verdachte Jos Brech in de gevangenis tegen hem gezegd dat hij betrokken is bij de dood van de jongen. Brech houdt ook na zijn veroordeling zijn onschuld vol.