Joe Biden en Recep Tayyip Erdogan.
Volledig scherm
Joe Biden en Recep Tayyip Erdogan. © AFP

Joe Biden erkent als eerste Amerikaanse president de Armeense genocide, Turkije roept ambassadeur op het matje

UPDATEJoe Biden heeft de Armeense genocide erkend. Hij is de eerste Amerikaanse president die het woord ‘genocide’ gebruikt om de dood van anderhalf miljoen Armeniërs in 1915 te omschrijven. Die erkenning werkt voor Turkije als een rode lap op een stier. Volgens de Turken was er geen sprake van geplande vernietiging van een volk. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen.

  1. Poetin over gesprek met Biden: “Geen vriendschap, wel pragmatische dialoog”. Biden beklemtoont “nood aan basisregels”

    Poetin over gesprek met Biden: “Geen vriend­schap, wel pragmati­sche dialoog”. Biden beklem­toont “nood aan basisre­gels”

    De langverwachte ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin die iets na de middag begon, is ondertussen afgelopen. De twee wereldleiders schudden elkaar kort de hand voor de start van hun gesprek. “Het is altijd beter om elkaar face to face te zien”, zei Biden bij aanvang. Een stelling die hij ook na afloop herhaalde. Volgens beide leiders was er tijdens de ontmoeting geen sprake van vijandigheid. Poetin en Biden gaven achteraf elk apart een persconferentie.