REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Japanse bevolking krimpt als nooit tevoren: miljoen minder inwoners in vijf jaar tijd

Japan ziet zich gedwongen actie te ondernemen om de potentieel verwoestende economische en sociale gevolgen van de vergrijzing tegen te gaan. Er worden te weinig kinderen geboren en dat vormt een bedreiging voor de toekomst van het land.

43 reacties

 • Mike Ceulemans

  4 jaar geleden
  Robots zullen vele taken overnemen. Laag- of niet-opgeleid werkvolk is nergens meer voor nodig (ik heb het niet over loodgieters e.d). Japan heeft groot gelijk. De kwaliteit moet hoog blijven en teveel te verschillenden mensen op een te kleine plaats geeft chaos en geweld.
 • Pierre Vaneylen

  4 jaar geleden
  We hebben hier een ruime overschot (ongeveer een half miljoen) die ongevraagd hier binnenvallen, misschien een smokkellijn naar Japan?
 • Toran Korshnah

  4 jaar geleden
  Een bevolkingsdaling is eigenlijk goed nieuws. Maar het strookt niet met het kapitalistisch geloof in onbeperkte groei. Terwijl er wel degelijk grenzen zijn. Trouwens, door technologische evolutie zullen er toch minder werknemers nodig zijn.
 • Jan Van Overveldt

  4 jaar geleden
  Moesten er alleen nog Belgen hier wonen dan leefden er amper nog 8.5 miljoen inwoners in dit land. I.p.v. van de huidige 11.5 miljoen. Hetgeen er daar gebeurd was in België reeds in 1980 (ongemerkt) aan de gang.
 • Roland Vanlerberghe

  4 jaar geleden
  Ze hebben ons toch niet meer nodig binnenkort (na onze lichaamskracht gaat nu ook onze intelligentie die ze nog konden gebruiken op de shop door de AI), tenzij als consument die nog nauwelijks gaat beschikken over enig discretionair inkomen, veel jonge mensen kiezen er tegenwoordig bewust voor om geen kinderen meer te maken, te weinig positief toekomstperspectief, werkloosheid, onveiligheid, vervuiling, etc, dat is dus het gevolg.
 1. "Een extra verificatie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je kredietkaart gestolen wordt
  Spaargids.be

  "Een extra verifica­tie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je krediet­kaart gestolen wordt

  Een betaalkaart kwijtspelen kan je heel wat stress bezorgen. Zeker als het een kredietkaart is, houd je best je hart vast. Heel wat belangrijke info is immers direct op je kaart te vinden. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat een dief je kaart -zelfs zonder pincode- kan gebruiken. Wat zijn nu precies de risico’s en wat moet je absoluut doen wanneer je je kredietkaart verliest? Spaargids.be zocht het voor je uit.
 2. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.