REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Japanse bevolking krimpt als nooit tevoren: miljoen minder inwoners in vijf jaar tijd

Japan ziet zich gedwongen actie te ondernemen om de potentieel verwoestende economische en sociale gevolgen van de vergrijzing tegen te gaan. Er worden te weinig kinderen geboren en dat vormt een bedreiging voor de toekomst van het land.

43 reacties

 • Mike Ceulemans

  3 jaar geleden
  Robots zullen vele taken overnemen. Laag- of niet-opgeleid werkvolk is nergens meer voor nodig (ik heb het niet over loodgieters e.d). Japan heeft groot gelijk. De kwaliteit moet hoog blijven en teveel te verschillenden mensen op een te kleine plaats geeft chaos en geweld.
 • Pierre Vaneylen

  3 jaar geleden
  We hebben hier een ruime overschot (ongeveer een half miljoen) die ongevraagd hier binnenvallen, misschien een smokkellijn naar Japan?
 • Toran Korshnah

  3 jaar geleden
  Een bevolkingsdaling is eigenlijk goed nieuws. Maar het strookt niet met het kapitalistisch geloof in onbeperkte groei. Terwijl er wel degelijk grenzen zijn. Trouwens, door technologische evolutie zullen er toch minder werknemers nodig zijn.
 • Jan Van Overveldt

  4 jaar geleden
  Moesten er alleen nog Belgen hier wonen dan leefden er amper nog 8.5 miljoen inwoners in dit land. I.p.v. van de huidige 11.5 miljoen. Hetgeen er daar gebeurd was in België reeds in 1980 (ongemerkt) aan de gang.
 • Roland Vanlerberghe

  4 jaar geleden
  Ze hebben ons toch niet meer nodig binnenkort (na onze lichaamskracht gaat nu ook onze intelligentie die ze nog konden gebruiken op de shop door de AI), tenzij als consument die nog nauwelijks gaat beschikken over enig discretionair inkomen, veel jonge mensen kiezen er tegenwoordig bewust voor om geen kinderen meer te maken, te weinig positief toekomstperspectief, werkloosheid, onveiligheid, vervuiling, etc, dat is dus het gevolg.
 1. RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursector de mensheid. En nee, het werd niet geregisseerd door Stany Crets”
  TV

  RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursec­tor de mensheid. En nee, het werd niet geregis­seerd door Stany Crets”

  Een gemuteerde griep die 99% van de bevolking uitroeit. We gokken dat u nog liever uw gebruikt mondmasker opeet, dan dat u zo een reeks moet uitzitten. Toch is ‘Station Eleven’ geen doorsnee apocalyptische nachtmerrie, waar budget noch doembeelden worden gespaard om u van uw laatste restje hoop te stropen. Of dat ook genoeg is om uw negatieve ervaringen aan de kant te schuiven en u aan deze HBO Max-reeks op Streamz over te geven? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
 2. Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties
  Spaargids.be

  Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties

  Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent, dan krijg het vanaf zijn achttiende verjaardag automatisch toegang tot de centen die je hebt gestort. Maar wat als je denkt dat je kind dan nog niet helemaal klaar is om zijn spaarbedrag autonoom te beheren? Welke mogelijkheden bestaan er om je geschonken centen pas op latere leeftijd vrij te geven? Spaargids.be zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar.