REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Japan vreest stroomtekort door recordtemperaturen en roept inwoners op om onnodige verlichting te doven

De Japanse autoriteiten hebben vandaag gewaarschuwd voor een mogelijk stroomtekort, nu het land gebukt gaat onder recordtemperaturen en Tokio het kortste regenseizoen ooit beleeft. Door de hoge temperaturen draaien airco’s overuren. "Toch vragen we aan de bevolking om het energieverbruik in de vroege avond te verminderen.” 

 1. Belg drinkt gemiddeld 2,2 kopjes koffie per dag: welk van de vijf types koffiedrinker ben jij?
  HLN Shop

  Belg drinkt gemiddeld 2,2 kopjes koffie per dag: welk van de vijf types koffiedrin­ker ben jij?

  De Belg gemiddeld 2,2 kopjes koffie per dag En dat is helemaal niet ongezond. In lage dosissen zou cafeïne het risico op hart- en vaatziekten, Alzheimer en huidkanker verminderen. Met zijn allen aan de koffie dan maar! Je kan het veelzijdige goedje op talloze manieren serveren en ook de zetwijze heeft een grote invloed op de smaak. Hoe bereid jij je favoriete kopje? HLN Shop zocht voor ieder type koffieslurper een bijpassend koffiezetapparaat.
 2. Hoe krijg je je woning toch koel? “Plaats nooit aluminiumfolie achter je raam. Door de warmte kan het glas breken”
  PREMIUM

  Hoe krijg je je woning toch koel? “Plaats nooit aluminium­fo­lie achter je raam. Door de warmte kan het glas breken”

  Ramen dicht of net open? Hoe hou je het zonlicht buiten? En wat met ventilatoren en airconditioning? Ook wie thuis werkt, zal tijdens deze hittegolf naarstig op zoek gaan naar manieren om zo productief mogelijk te blijven. Hoogleraar bouwfysica Bert Blocken (KU Leuven, TU Eindhoven) en Geert Vermeir van SD Worx vertellen ons wat je zelf kan doen om je huis zo koel als mogelijk te houden, en welke regels gelden voor telewerkers.