Facebook/AP
Volledig scherm
© Facebook/AP

Jackie Speier overleefde massamoord bij sekte. In nieuw boek vertelt ze over gruwel die ze meemaakte

BuitenlandEen Amerikaanse vrouw heeft een boek geschreven over hoe ze eind jaren 70 de dood in de ogen keek bij een massamoord. Ze was als assistent van congreslid Leo Ryan uit Californië meegereisd naar Guyana in Zuid-Amerika om er een onderzoek in te stellen naar de Peoples Temple-sekte, maar de situatie liep volledig uit de hand. Bijna 1.000 mensen lieten het leven nadat sekteleider Jim Jones de opdracht gaf om vergiftigde punch te drinken. Jackie Speier werd neergeschoten en vertelt in haar memoires - die vorige week gepubliceerd werden - hoe ze door het oog van de naald kroop.

7 reacties

 • Heidi Werbrouck

  4 jaar geleden
  Ooit de documentaire gezien met haar getuigenis, die van Jones zijn zoon, overlevenden en een meegereisde journalist. Letterlijk misselijkmakend. Babies, jonge kinderen, zelfs zijn zwangere schoondochter tot de gifdood veroordeeld. Zijn zoon heeft enkel overleefd omdat hij in de andere pas opgerichte vestiging moest zijn. Vreselijke beelden, vooral als je denkt dat er nu nog massaoorlog is voor een "geestelijke leider" die eigenlijk maar een sprookjesfiguur is.
 • Viviane Van Oosterwijck

  4 jaar geleden
  Da's inderdaad 'van mijnen tijd' * pure waanzin maar wel echt en toont aan hoe gek het is blindelings te 'volgen'
 • Anita KEMPENEERS

  4 jaar geleden
  Een drama. Herinner het me nog heel goed. De empathische reacties hier doen me toch even rillen.
 • Paul Winters

  4 jaar geleden
  Dit soort reacties komen van mensen die dit niet meegemaakt hebben, ik herinner me nog levendig dat dit gebeurt is een hoe dit de wereld schokte, ook de eerste keer dat ik me realiseerde dat een man met valse waarheden mensen achter zich krijgt en dan dwaze dingen kan laten gebeuren, volgens mij zit er zo iemand in het witte huis nu
 • Giovanni Van Dyk

  4 jaar geleden
  Als dit vreselijk verhaal je niet beroert en het zelfs nodig vindt om hier nog meer haat rond te zaaien ... schaam je dan en stel je zelf de vraag over je ernstig gebrek aan empathie... wat zorgwekkend is.
 1. Voormalige nazikampbewaker staat op zijn 94e voor de jeugdrechter: "Ik was 18 jaar. Ik wist niet dat er massamoorden werden gepleegd”

  Voormalige nazikampbe­wa­ker staat op zijn 94e voor de jeugdrech­ter: "Ik was 18 jaar. Ik wist niet dat er massamoor­den werden gepleegd”

  Een 94-jarige man staat in Duitsland terecht voor medeplichtigheid aan massamoord op gevangenen door de nazi's in een concentratiekamp in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ex-kampbewaker zei op de eerste zitting dat hij uit schrik niet in opstand durfde komen tegen zijn oversten. Dat er systematisch mensen werden vermoord, wist hij naar eigen zeggen niet.