Italië geschokt nadat Nigeriaanse straatverkoper wordt beroofd en doodgeslagen op klaarlichte dag
In Civitanova Marche, een stad aan de Italiaanse Adriatische kust, is een Nigeriaanse man van 39 jaar op klaarlichte dag aangevallen en doodgeslagen door een 32-jarige man. Dat maakte de politie zaterdag op een persconferentie bekend. Italië reageert geschokt, vooral omdat niemand tussenbeide kwam om het slachtoffer te helpen.
Slachtoffer Alika Ogorchukwu verkocht spullen op straat, zoals veel migranten in het zuiden van Europa. Vrijdagnamiddag werd hij plots achtervolgd, op de grond gegooid en verschillende malen geslagen. Zijn aanvaller ging ook met zijn mobiele telefoon aan de haal.
“De aanvaller sloeg hem eerst met een kruk, gooide hem op de grond en sloeg hem vervolgens meerdere keren met zijn blote handen”, zei Matteo Luconi van de plaatselijke politie zaterdag op een persconferentie.
Volgens Daniel Amanza van de immigrantenorganisatie ACSIM in de regio, gebruikte Ogorchukwu krukken nadat hij was aangereden door een auto. Door zijn verwondingen verloor de man zijn job, waarna hij zijn toevlucht zou hebben gezocht in straatverkoop.
Kleingeld
Met behulp van straatcamera’s kon de politie aanvaller, de 32-jarige Giuseppe Ferlazzo, traceren en aanhouden. Volgens Luconi werd Ferlazzo woedend nadat Ogorchukwu hem “aanhoudend” had gevraagd om wat kleingeld. De politie ondervraagt momenteel getuigen en gebruikt daarbij ook video’s die op Italiaanse nieuwssites en sociale media circuleren.
Volgens Amanza was er een andere aanleiding voor de vechtpartij en werd Ferlazzo woedend nadat Ogorchukwu hem had gezegd dat de vrouw die bij hem was mooi was. “Dat compliment heeft hem gedood”, aldus Amanza tegen het persbureau Associated Press.
Niemand kwam tussenbeide
De aanval vond plaats op klaarlichte dag, midden in een drukke winkelstraat in het centrum van het kustplaatsje. Online circuleren beelden van de aanval, waarop ook stemmen op de achtergrond te horen zijn die oproepen om het geweld te stoppen. Maar het feit dat niemand tussenbeide kwam, schokt heel wat Italianen. “Het tragische feit is dat er veel mensen in de buurt waren. Ze filmden, riepen wel ‘stop’, maar niemand deed iets om ze uit elkaar te halen”, aldus Amanza.
Ferlazzo heeft geen verklaring afgelegd. Volgens zijn advocaat Roberta Bizzari heeft hij last van psychische aandoeningen. “Hij is bipolair en kampt met borderline. Daarvoor krijgt hij al een tijdje hulp”, zegt ze tegen de Italiaanse krant La Repubblica.
Politie: geen aanwijzingen racisme
Zo’n 300 Nigerianen die in Civitanova Marche wonen, trokken zaterdagmiddag naar het centrum van de stad om hun woede te uiten en solidariteit te tonen met de nabestaanden van Ogochukwu, die getrouwd was en vader van twee kinderen. Ook zijn vrouw Charity en zoon Emmanuel waren bij de betoging aanwezig. Volgens veel van de demonstranten is Ferlazzo’s daad ingegeven door racistische motieven. “We willen gerechtigheid, het is genoeg met het racisme tegen zwarten”, riepen ze. Volgens de politie zijn er echter geen aanwijzingen dat het gaat om een racistische aanval.
De regio Marche, waar de feiten zich afspeelden, is van plan om zich burgerlijke partij te stellen als het tot een proces komt.
Lees ook:
Herbekijk ook: Twee Vlaamse koppels bestolen in Italië
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KIJK. 93-jarige man bloedt aan hoofd nadat hij in reddingsboot beschoten werd door Russen
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
-
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
-
29
Hoofd Russische staatszender maakt bocht van 180 graden en pleit opeens voor beëindigen oorlog: “Woorden met smaak van verraad en bloed”
Margarita Simonyan, het hoofd van Russische staatszender ‘RT’, heeft in de populaire talkshow van Vladimir Solovyov op bevriende staatszender ‘Rusland-1’ gepleit voor een einde aan de oorlog in Oekraïne. Dat is helemaal het tegenovergestelde van wat ze tot nu toe verkondigde. Het kwam haar duur te staan bij Russische militaire bloggers, die haar “nederlaagpropaganda” verweten. “Er is een speciale ketel in de hel voor verraders”, repliceerden die onverbloemd. -
Mishandelde Russische legerofficier legt uit waar rivaliteit met Wagner-groep vandaan komt: “Ontvoerde soldaten werden als slaven behandeld”
Een Russische luitenant-kolonel die gevangengenomen werd en ook nog eens gehavend voor de camera verscheen? Qua symbool voor de onderlinge rivaliteit tussen het leger en de Wagner-huurlingen kon dat tellen. Nu Roman Venevitin vrijgelaten werd, zet hij echter meteen de puntjes op de i. “Wagner heeft enkele van mijn soldaten ontvoerd en als slaven behandeld. Een van hen heeft zelfs zelfmoord gepleegd, nadat hij in elkaar geslagen en verkracht werd. Logisch dus dat er spanningen tussen ons ontstaan zijn.” -
UPDATE
EU-lidstaten sluiten akkoord over nieuw asiel- en migratiebeleid, De Sutter: “Duidelijk geïnspireerd door extreemrechts”