Italiaanse Bergamo roept overlevers eerste coronagolf terug: helft blijkt nog altijd niet hersteld
Het leken beelden uit een horrorfilm die ons in maart bereikten vanuit de Noord-Italiaanse stad Bergamo. De coronapandemie had Europa bereikt en de regio was in een mum van tijd uitgegroeid tot het epicentrum van de crisis. Patiënten die op hun buik aan beademingstoestellen lagen en lange rijen lijkwagens aan begraafplaatsen om de duizenden doden te begraven leken een angstwekkende voorafspiegeling van wat ons ook te wachten stond. De eerste golf is intussen een half jaar achter de rug. Maar de overlevers blijken nog niet met de voeten van het ijs te zijn.
Delen per e-mail
Het Papa Giovanni XXIII-ziekenhuis roept hen momenteel terug en onderwerpt hen aan een grondig onderzoek, zo meldt de krant The Washington Post. Daarbij worden onder meer hun bloed, hun hart en hun longen onderzocht en wordt hun gevraagd hoe het met hen gaat. Hoewel het virus uit hun lichaam verdwenen is, antwoordt bijna de helft “niet goed”, volgens epidemioloog Serena Venturelli.
Verzwakt
Velen zijn verzwakt. Zoals een 54-jarige vrouw die de trap niet meer op kan, zonder compleet buiten adem te raken en zich naar eigen zeggen 80 jaar voelt. Er passeerde ook een 65-jarige man die aan geheugenverlies lijdt en Post-its nodig heeft om zijn zaak nog te kunnen runnen. Hij bleek letsels in de vorm van kleine puntjes op zijn hersenen te hebben. En een 61-jarige man die nu vier uur per nacht extra slaapt en soms midden op de dag in slaap valt op zijn toetsenbord.
De opvolging van de patiënten vormt de basis van een wetenschappelijk onderzoek, dat opnieuw een voorafspiegeling zou kunnen zijn voor de rest van de wereld. Volgens de artsen die erbij betrokken zijn, heeft Covid-19 duidelijk een impact op het hele lichaam van veel patiënten. Maar de manier waarop die tot uiting komt, kan heel erg verschillen van persoon tot persoon.
Een derde van de 750 patiënten die intussen gescreend werden, heeft nog altijd littekens op de longen en ondervindt nog steeds moeite met ademen. Een ander derde heeft af te rekenen met hartproblemen en aderverstoppingen, gelinkt aan ontstekingen en stollingsproblemen. Enkelen lopen nog altijd het risico dat hun organen uitvallen.
Daarnaast is er nog een waaier aan dagdagelijkse problemen, zoals pijn in de benen, tintelingen in de lichaamsuiteinden, zware vermoeidheid en depressie. Ook de psychische impact is enorm. Heel wat mensen kampen met een trauma dat ze opliepen toen ze in het ziekenhuis lagen, de patiënten rond zich naar lucht hoorden happen en zagen sterven, en zich afvroegen of ze de volgende zouden zijn.
Gelukkig zijn er ook patiënten met wie het wél goed gaat. Ondanks het feit dat ze enkele maanden geleden het ergste meemaakten. Het mysterie ontrafelen waarom het met sommigen zo slecht gaat en met anderen zo goed, maakt ook onderdeel uit van het onderzoek.
Ook elders lopen studies die langdurige schade onderzoeken die het coronavirus veroorzaakte. Er wordt ook onderzoek gedaan naar patiënten die weinig last hadden van hun coronabesmetting, maar maanden later toch te kampen kregen met problemen zoals een abnormale vermoeidheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duitsland zet experimentele behandeling in zoals bij Trump: kostprijs van 2.000 euro per dosis
Duitsland wordt het eerste land van de Europese Unie dat dezelfde experimentele behandeling met antilichamen gaat gebruiken die de gewezen Amerikaanse president Donald Trump hielp te herstellen van Covid-19. Dat heeft minister van Volksgezondheid Jens Spahn gezegd. -
PREMIUM
Terugval Belgische economie minder groot dan gevreesd
Hoewel de schade die het coronavirus aan de Belgische economie toebrengt nog enorm is, is ze minder erg dan gevreesd. Eind juni ging het Planbureau ervan uit dat ze zou leiden tot een terugval van de activiteiten met 10,5% in 2020, volgens nieuwe prognoses zou de daling 'beperkt' blijven tot 7,4%. -
VS vragen dat China stopt met intimidatie Taiwan
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft China opgeroepen om te stoppen met zijn pogingen om Taiwan te intimideren met "militaire, diplomatieke en economische druk". Dat stelt het ministerie in een verklaring. -
-
PREMIUM
“Er komt een periode aan waarin heel wat mensen gaan uitvallen”
Iedereen noemt het thuiswerken, maar eigenlijk waren de voorbije zes maanden chaos. Dat zeggen wij niet, maar Frederik Anseel. De managementprofessor hekelt in ‘De Morgen’ zowel het gejammer als het gejuich over thuiswerken. “België staat al bekend als een land waar veel mensen met ziekte uitvallen, door stress, burn-outs of gerelateerde gezondheidsproblemen. Het zal zeker niet verbeteren.” -
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
Ik ben verkouden: hoe weet ik of ik corona heb?
Wie een snotneus krijgt in tijden van corona, staat er spontaan toch even bij stil: zou ik prijs hebben? Tijd dus om de symptomen nog eens op te lijsten, samen met een aantal richtlijnen. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium.
8 reacties
Jan VANDEN BERGHE
Pascale Smets
Stefanie van Dijk
Magda Van Lancker
Gino Denil