Een van de IS-strijders die eerder deze maand een groep Ethiopische christenen onthoofdden.
Volledig scherm
Een van de IS-strijders die eerder deze maand een groep Ethiopische christenen onthoofdden. © PHOTO_NEWS

Islamitische Staat doodt zes journalisten in Libië

Islamitische StaatIn het oosten van Libië zijn de lichamen van zes journalisten gevonden, die meer dan acht maanden geleden werden ontvoerd door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De vijf Libiërs en een Egyptenaar waren de keel overgesneden. Dat meldt de nieuwszender Sky News Arabic. Hun lijken werden ontdekt in de omgeving van de stad al-Baida.

 1. Amerikaanse defensieminister verspreekt zich en noemt Rusland “Sovjet-Unie”
  Play

  Amerikaan­se defensiemi­nis­ter verspreekt zich en noemt Rusland “Sov­jet-Unie”

  De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin ging even terug in de tijd en noemde Rusland per ongeluk “de Sovjet-Unie” tijdens een toespraak in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Austin beantwoordde een vraag over hoe de Verenigde Staten plannen te reageren op de mogelijke Russische inval aan de Oekraïense grens. “Wat we ook doen, zal gedaan worden vanuit de internationale gemeenschap. In het beste geval zullen we geen invasie door de Sovjet Unie in Oekraïne zien”, zei de minister.
 2. Polen wil verplichte registratie van zwangerschappen in database van overheid
  5

  Polen wil verplichte registra­tie van zwanger­schap­pen in database van overheid

  De Poolse regering wil vanaf januari een gecentraliseerd register invoeren waarin artsen verplicht alle zwangerschappen en miskramen aan de regering moeten melden. Volgens tegenstanders wil de overheid op die manier verhinderen dat zwangere vrouwen stiekem een abortus ondergaan. Sinds 2020 is abortus in Polen immers zo goed als volledig verboden. Bovendien keurde het Poolse parlement gisteren een wetsvoorstel goed voor de oprichting van een instituut dat het belang van voortplanting moet promoten en vervolgingsbevoegdheid krijgt.
 1. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.