Het 'minen' van bitcoin vergt enorm veel energie, wat in Iran tot stroomtekorten kan leiden.
Volledig scherm
Het 'minen' van bitcoin vergt enorm veel energie, wat in Iran tot stroomtekorten kan leiden. © Getty Images/iStockphoto

Iran verbiedt tijdelijk ‘minen’ cryptomunten om energieverbruik

Iran heeft het zogenoemde ‘minen’ van digitale munten zoals bitcoins de komende maanden verboden vanwege het hoge energieverbruik van computers bij die processen. Met het verbod wil Iran voorkomen dat tijdens de zomerperiode stroomtekorten ontstaan.

0 reacties

 1. HLN DOC. Sluwe bedrijven beloven jongeren luxeleven op social media: “Meer dan 1.000 euro verloren, al had het veel erger kunnen zijn”
  PREMIUM

  HLN DOC. Sluwe bedrijven beloven jongeren luxeleven op social media: “Meer dan 1.000 euro verloren, al had het veel erger kunnen zijn”

  Slapend rijk worden vanop een tropisch eiland, wie wil dat nu niet? Wel, dagelijks krijgen honderden Belgische jongeren van influencers te horen dat een opleiding in online trading en cryptocurrency dé manier is om die droom werkelijkheid te laten worden. Al zijn die beloftes met een grote korrel zout te nemen. HLN infiltreerde maandenlang bij een multi-level marketingbedrijf, dat zelfs minderjarigen aan het lijntje houdt. Zo ook de 16-jarige Jesse*: “Ze hebben ingespeeld op mijn motivatie om geld te verdienen, maar uiteindelijk heb ik meer dan 1.000 euro verloren.”
 2. Tweets van Tesla-baas Elon Musk doen bitcoin ontploffen én crashen: hoe kan dat? Bitcoinadvocaat Thomas Spaas legt uit
  PREMIUM

  Tweets van Te­sla-baas Elon Musk doen bitcoin ontploffen én crashen: hoe kan dat? Bitcoinad­vo­caat Thomas Spaas legt uit

  In het voorjaar piekte de koers van de bitcoin tot 64.000 dollar, waarna de waarde deze week kelderde tot onder de 40.000 dollar. Oorzaak: tweets van Elon Musk die met Tesla in februari voor 1,5 miljard in de cryptomunt investeerde, maar vorige week liet weten dat je geen Tesla meer kon kopen met Bitcoin omdat die slecht is voor het milieu. Wat zit er achter die berichtjes van de Tesla-baas? We gingen te rade bij Thomas Spaas, die zichzelf bitcoinadvocaat noemt. “Positief aan het Elon-verhaal is dat er nu meer aandacht is voor CO2-uitstoot die cryptomunten veroorzaken”.
 1. “Ik ben rijk, maar ik kan niet aan mijn geld”: experts waarschuwen voor oplichting met bitcoins
  PREMIUM

  “Ik ben rijk, maar ik kan niet aan mijn geld”: experts waarschu­wen voor oplichting met bitcoins

  Niet alleen jongeren liggen in het vizier van oplichters die je met grote bitcoinwinsten willen verleiden, de slachtoffers bevinden zich in alle lagen van de bevolking. Hoe onderscheid je betrouwbare cryptomuntinfo van pure oplichting? “Soms krijg je zelfs wat ‘winst’ uitgekeerd, waardoor je in de verleiding komt om nog wat meer geld te beleggen”, waarschuwt expert Thomas Spaas. Hij vertelt hoe ze te werk gaan, en Gwen Busseniers, die cryptoschool.be runt, legt uit hoe je niet in de val trapt.