Werkers poetsen de straten na de ongeziene protesten in Almaty, Kazachstan.
Volledig scherm
Werkers poetsen de straten na de ongeziene protesten in Almaty, Kazachstan. © REUTERS

Intussen bijna 8.000 arrestaties bij onrust in Kazachstan, situatie weer “stabiel”

In Kazachstan zijn inmiddels bijna 8.000 mensen gearresteerd vanwege de onrust van afgelopen week, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. De binnenlandse veiligheidsdienst KNB zegt dat de situatie weer “stabiel” is in het Centraal-Aziatische land.

 1. Russische troepen ingezet bij onrusten in Kazachstan: “Poetin ziet zijn kans om meer macht te krijgen”
  Play

  Russische troepen ingezet bij onrusten in Kazachstan: “Poetin ziet zijn kans om meer macht te krijgen”

  “De Russen zullen proberen om deze crisis te gebruiken om meer macht te krijgen in Kazachstan.” Dat zegt professor Internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen), nu de situatie er escaleert door protesten tegen de stijgende brandstofprijzen. Kazachstan heeft de hulp ingeroepen van Rusland om de situatie weer onder controle te krijgen. “En dat komt de Russische president Poetin goed uit, om zo zijn invloed in Kazachstan uit te breiden”, klinkt het.
 2. Onrust in Kazachstan: 164 doden, 2.200 gewonden en meer dan 5.000 arrestaties

  Onrust in Kazachstan: 164 doden, 2.200 gewonden en meer dan 5.000 arresta­ties

  Bij de zware onrust in het Centraal-Aziatische land Kazachstan zijn al 164 mensen omgekomen. Dit heeft de staatstelevisie zondag op gezag van het ministerie van Volksgezondheid gemeld. Meer dan 2.200 mensen raakten gewond en meer dan 5.000 mensen zijn gearresteerd. Tijdens de protesten zijn zowat 400 voertuigen vernield, de meeste daarvan politiewagens. Een internationale troepenmacht onder leiding van Rusland heeft de bewaking overgenomen van een aantal “strategische” locaties.