De Russisch-Oekraïense politoloog Vladimir Pastukhov
Volledig scherm
PREMIUM
De Russisch-Oekraïense politoloog Vladimir Pastukhov © RV

INTERVIEW. “Zolang Poetin aan de macht is, zullen we geen vrede kennen”, zegt Russisch politoloog die oorlog jaren geleden voorspelde

Er zijn weinig mensen die de oorlog in Oekraïne zagen aankomen. En al zeker niet op deze schaal. Maar de Russische politoloog Vladimir Pastukhov (58) voorspelde die al in 2013. Een goede reden om aan hem te vragen hoe hij het conflict ziet evolueren. Optimistisch is zijn antwoord niet, om het zachtjes uit te drukken. “Vredesgesprekken geef ik een slaagkans van hooguit tien procent. Zolang Poetin aan de macht is, zullen we geen vrede kennen. En dat hij vlug verdwijnt, geloof ik niet.”

39 reacties

 • Patricia Bursens

  3 maanden geleden
  Als die donbassers zo pro Rusland waren Waarom zijn ze dan ook niet naar daar verhuisd? Dan was het nooit zover gekomen. Volgens mij is dit al vele jaren geleden voorbereid. Als USA zo bedreigend doet tegen China zullen ze die ook niet op hun hand krijgen. Als ze zo verder doen halen ze zich nog VELE vijanden op de hals. Maar dat zal wel de bedoeling zijn want oorlog is erg winstgevend. Zij hebben tenslotte ook de inwoners van Amerika uitgemoord om hun land in bezit te nemen.
 • Gino Denil

  3 maanden geleden
  Het is altijd iets met dat land. Eerst was er een tsaar met die feodale toestanden. Dan Stalin met genocides en volksverhuizingen. Dan het gangsterkapitalisme onder Yeltsin waardoor hun economie al eens volledig instortte. En nu een nationalistische dicator die gelooft in de strijd der naties en het recht van de sterkste.
 • Jan Vannuffelen

  3 maanden geleden
  johan willaert, Zelensky en Oekraïne hebben zich niet te verantwoorden aan Poetin. Dat is een soeverein land dat over zichzelf mag beslissen, of mogen alleen wij dat?
 • eli bosch

  3 maanden geleden
  Een 100-tal oude witte mannen die over het leven en de toekomst van de rest van de miljarden mensen beslissen. Iedereen is al verloren ongeacht de uitkomst van deze oorlog. Oekraïne, Rusland, het Westen, maar in het bijzonder alle burgers.
 • Alain Torfs

  3 maanden geleden
  Zolang rijkdom en macht het hoogste goed zijn in deze wereld zal er nooit iets veranderen. Wij noemen onszelf beschaafd en intelligent,maar in feite zijn we op deze planeet de bloeddorstigste,meest egoistische soort die er bestaat.Misschien kan onze soort maar beter verdwijnen om plaats te maken voor een nieuwe soort die wel vredig en in harmonie met alles en iedereen op deze mooie blauwe bol kan leven.
 1. 46 lichamen aangetroffen in snikhete vrachtwagen in Texas: “Lichamen waren te warm om aan te raken”
  Play

  46 lichamen aangetrof­fen in snikhete vrachtwa­gen in Texas: “Lichamen waren te warm om aan te raken”

  In San Antonio, in de Amerikaanse staat Texas, zijn 46 migranten dood aangetroffen in een vrachtwagen. Dat aantal is bevestigd door de brandweer van de stad. De autoriteiten vonden zestien overlevenden, waaronder vier minderjarigen, in de vrachtwagen. Zij zijn met symptomen van een zonnesteek en oververhitting naar het ziekenhuis gebracht. “De lichamen waren te warm om aan te raken”, getuigt een brandweerman. Onder de doden waren geen minderjarigen. Er zijn drie verdachten aangehouden.
 2. Beelden tonen minitornado in Zeeuwse Zierikzee: één dode, negen gewonden en veel beschadigde huizen
  Play

  Beelden tonen minitorna­do in Zeeuwse Zierikzee: één dode, negen gewonden en veel beschadig­de huizen

  Een 73-jarige vrouw uit Wassenaar in Zuid-Holland is om het leven gekomen na de minitornado in Zierikzee, een Zeeuws stadje op Schouwen-Duiveland dat ook bij Belgen geliefd is. De toeriste kreeg een dakpan op haar hoofd en overleed ter plaatse. Negen mensen raakten gewond. Buurtbewoners spreken van een “oorlogsgebied”. Minimaal honderd huurhuizen zijn beschadigd, waarvan sommige onbewoonbaar zijn.