Talibanstrijders in Kandahar, een van de laatste steden die vielen vóór hoofdstad Kaboel.
Volledig scherm
PREMIUM
Talibanstrijders in Kandahar, een van de laatste steden die vielen vóór hoofdstad Kaboel. © EPA

INTERVIEW. Professor Jonathan Holslag: “Onze westerse vrijheden zullen nog meer onder druk komen te staan vanuit andere ideologieën”

Nu de taliban het opnieuw voor het zeggen hebben in Afghanistan en de Amerikanen de regio in allerijl verlaten, ziet professor Internationale Politiek Jonathan Holslag (VUB) de internationale machtsverhoudingen verder verschuiven. Wég van Europa, naar ideologieën die vijandig staan tegenover onze westerse waarden en vrijheden. “Europa zal de komende twintig jaar de rekening gepresenteerd krijgen”, klinkt het. “En dat hebben we voor een groot deel zelf in de hand gewerkt.”

90 reacties

 • Lucien Switten

  12 maanden geleden
  Hebben "we" dat zelf in de hand gewerkt?? Zeg liever "Bush Jr, Dick Cheney & co" die destijds het midden-oosten in een slagveld veranderd hebben om hun sponsors in de oorlogsindustrie te dienen. En de media die daarover toen alles behalve kritisch waren!
 • Steven Van Camp

  1 jaar geleden
  De grootste bedreiging van onze vrijheden komt (voorlopig) gewoon vanuit de eigen regering : het proberen beperken v/d vrije meningsuiting dmv wettelijke initiatieven , eenheidsdenken proberen op te leggen of nog door pertinent te weigeren om een correcte parlementaire of wettelijke onderbouwing voor de pandemiewet te willen goedkeuren.
 • eli bosch

  1 jaar geleden
  En dat we al die ideologiëen hier zelf massaal binnen gelaten onder druk van Groen, Vooruit en PVDA samen met Open VLD en CD&V daar kraait blijkbaar geen haan naar. Dat ze meer macht krijgen tussen ons en binnen ons met hulp van al onze regeringsleiders dat wordt hier blijkbaar niet vermeld? Dat hier in Gent Groen ijvert voor hoofddoekendracht in scholen, loketten, gemeenteraden. Dat hier wordt geijverd voor de bouw van moskeeën. Dat kritische autochtonen weggezet worden als racisten.
 • Léon-Bernard Giot

  1 jaar geleden
  Dat weet iedereen . . . doe er iets aan !
 • UGO DE MAEYER

  1 jaar geleden
  Mr. Servaes het is juist dat niet alle volkeren en culturen op de Westerse normen zitten te wachten maar vele volkeren zitten wel te wachten op een beter bestaan, enige betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen en tot nog toe is daarin de zo verfoeide Westerse sameleving met zijn waarden het best in geslaagd. Trouwens dat al wie vlucht naar het westen tracht te komen is het bewijs op zich. Beter ware nog dat ze daar blijven en vechten door het Westen gesteund voor een betere samenleving.
 1. Ahmad vluchtte als kind met vader weg uit Afghanistan en voelt mee met ex-landgenoten: “We hebben de dood in ogen gekeken”
  PREMIUM
  Kortrijk

  Ahmad vluchtte als kind met vader weg uit Afghanis­tan en voelt mee met ex-landgeno­ten: “We hebben de dood in ogen gekeken”

  Ahmad Ahmadyar (20), een student uit Kortrijk die als kind Afghanistan ontvluchtte, heeft een boek uit over zijn tweejarige tocht naar Europa. Met zijn verhaal wil hij duidelijk maken wat vluchten mentaal, fysiek en emotioneel met een mens doet. Zijn hart bloedt als hij de beelden van zijn thuisland ziet. “Dat mensen zich vastklampen aan een vliegtuig, om even later te pletter te storten, toont aan hoe groot hun wanhoop is.”