Professor Criekemans (UAntwerpen) reageert na de toespraak van Russische president Vladimir Poetin.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Criekemans (UAntwerpen) reageert na de toespraak van Russische president Vladimir Poetin. © Reuters & Pieter-Jan Vanstockstraeten

INTERVIEW. Professor David Criekemans na Poetins speech: “Hij zegt eigenlijk: ‘Beste Westen, welke verliezen bent u bereid om te nemen?’”

“Ik bluf niet”, zei Russische president Vladimir Poetin deze ochtend in een toespraak waarin hij de gedeeltelijke militaire mobilisatie aankondigde. Bovendien worden de Oekraïense provincies Luhansk en Donetsk geannexeerd. Zo wordt het ‘Russische moederland’ inzet van de oorlog. Komt het tot een totale oorlog met de NAVO? Professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen) geeft duiding.

98 reacties

 • Alain Torfs

  1 week geleden
  Heeft er zich eigenlijk al iemand afgevraagd,wat na Poetin?Er zitten buiten Poetin nog heel wat hardliners in het Kremlin.We zouden wel eens van de regen in de drup terecht kunnen komen.
 • Guido Deville

  1 week geleden
  Een oorlog win je zeker niet met alleen maar meer manschappen, maar vooral met superieure wapens, een uitgekiende strategie, een goede logistiek en een intrinsieke motivatie.
 • Danny Damiaens

  1 week geleden
  Velen moeten stoppen met dromen,het is en blijft een kernmacht met KGB agent aan het hoofd,onze politiekers(?) zouden beter eens goed nadenken hoe het zo ver is kunnen komen!En met de slogan wij gaan hem pijn doen is desastreus voor onze economie op termijn!
 • Marc Baeyens

  1 week geleden
  En het westen moet zeggen "wij bluffen ook niet, jij kán die oorlog niet winnen".
 • Christine Laevers

  1 week geleden
  GB, VS, en waarschijnlijk ook Frankrijk hebben alle mogelijke scenario's al bestudeerd. Dat vertrouwen heb ik. Vanaf nu wordt diplomatie super belangrijk en ik spreek niet over onderhandelingen. Poetin moet uit zijn luchtbel gehaald worden door diplomatie wereldwijd. Druk uitoefenen, noemen ze dat. Zelfs NA Samarkand, heeft hij de Chinezen tegen. Geen kat wilt oorlog. Zeker niet met de enorme uitdagingen van de klimaatsverandering.