Professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen/KU Leuven)
Volledig scherm
PREMIUM
Professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen/KU Leuven) © RV/EPA

INTERVIEW. Politicoloog Criekemans over Afghanistan: “Noch het Westen noch Rusland zal dit lang kunnen tolereren”

Wat nu, nu de taliban weer voet aan de grond hebben in Afghanistan? “Als het nieuwe regime weer een aantrekkingspool wordt van radicale strijders, zal noch het Westen, noch Rusland dit lang kunnen tolereren”, zegt professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen/KU Leuven). Hij is zeer streng voor president Joe Biden. “Zijn beslissing om alle strijdkrachten weg te halen, is tot dusver de grootste strategische blunder van het Westen deze eeuw.”

  1. ANALYSE. Opgesloten jihadisten komen vrij en rekruteren er nieuwe: hoe de toestand opnieuw zorgwekkend wordt
    PREMIUM

    ANALYSE. Opgesloten jihadisten komen vrij en rekruteren er nieuwe: hoe de toestand opnieuw zorgwek­kend wordt

    Bij de acht terreurverdachten die deze week zijn opgepakt, zijn er zeker twee met linken naar vroegere dossiers. Eén zat zelf al achter de tralies en een andere werd geradicaliseerd door een eerder veroordeelde oom. Oudgedienden spelen vaak de rol van mentor voor een nieuwe lichting. Zij scherpen het gevaar daarvan gevoelig aan, zo blijkt uit cijfers die wij verzamelden. En door het hoge aantal jihadisten dat nu weer op vrije voeten komt, wordt dat gevaar opnieuw acuut.
  2. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
    Jobat

    De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

    Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
  1. Nederlandse in Kaboel: “Iedereen achterlaten is hartverscheurend”

    Nederland­se in Kaboel: “Iedereen achterla­ten is hartver­scheu­rend”

    Isabelle Langerak verlaat over enkele dagen de Afghaanse hoofdstad Kaboel, als haar geplande vlucht nog doorgaat tenminste. De Nederlandse maakt zich grote zorgen over haar Afghaanse vrienden en collega’s die ze achterlaat. “Met mij komt het allemaal wel goed, maar het is zo’n dubbel gevoel dat ik wel weg kan en zij niet”, klinkt het aan de telefoon. Langerak werkte gedurende bijna vijf jaar in het land als projectmanager voor de Britse organisatie Afghanaid. “Het is hartverscheurend om ze achter te moeten laten.”
  2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.