Professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen/KU Leuven)
Volledig scherm
PREMIUM
Professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen/KU Leuven) © RV/EPA

INTERVIEW. Politicoloog Criekemans over Afghanistan: “Noch het Westen noch Rusland zal dit lang kunnen tolereren”

Wat nu, nu de taliban weer voet aan de grond hebben in Afghanistan? “Als het nieuwe regime weer een aantrekkingspool wordt van radicale strijders, zal noch het Westen, noch Rusland dit lang kunnen tolereren”, zegt professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen/KU Leuven). Hij is zeer streng voor president Joe Biden. “Zijn beslissing om alle strijdkrachten weg te halen, is tot dusver de grootste strategische blunder van het Westen deze eeuw.”

 1. Drukte op luchthaven Kaapstad na nieuwe Zuid-Afrikaanse coronavariant: “Alles achtergelaten om zo snel mogelijk het vliegtuig te kunnen nemen”
  Play

  Drukte op luchthaven Kaapstad na nieuwe Zuid-Afrikaanse coronavari­ant: “Alles achtergela­ten om zo snel mogelijk het vliegtuig te kunnen nemen”

  Op de luchthaven van Kaapstad is het vrijdag heel druk geworden. Verschillende reizigers proberen zo snel mogelijk het land te verlaten, omdat ze vrezen voor een nieuwe lockdown. Nu er een nieuwe coronavariant uit zuidelijk Afrika rondgaat, nemen verschillende Europese landen al extra maatregelen. Een van de reizigers vertelt dat ze “alles achterliet om zo snel mogelijk het vliegtuig richting haar familie te kunnen nemen.”
 2. Jonger, sterker én rijker: dit zijn de nieuwe taliban
  PREMIUM

  Jonger, sterker én rijker: dit zijn de nieuwe taliban

  Hoewel ze plots uit het niets Afghanistan lijken te heroveren, zijn de taliban eigenlijk nooit echt weggeweest. Na hun eerste val in 2001 wachtten ze vanuit het gebergte op de Afghaans-Pakistaanse grens geduldig op het vertrek van de Amerikaanse strijdkrachten. Om vandaag met een nieuwe leider — Hibutallah Akhundzada (60) — een groter leger én meer middelen meedogenloos terug te slaan. Taliban 2.0: sterker en rijker dan ooit.
 1. Nederlandse in Kaboel: “Iedereen achterlaten is hartverscheurend”

  Nederland­se in Kaboel: “Iedereen achterla­ten is hartver­scheu­rend”

  Isabelle Langerak verlaat over enkele dagen de Afghaanse hoofdstad Kaboel, als haar geplande vlucht nog doorgaat tenminste. De Nederlandse maakt zich grote zorgen over haar Afghaanse vrienden en collega’s die ze achterlaat. “Met mij komt het allemaal wel goed, maar het is zo’n dubbel gevoel dat ik wel weg kan en zij niet”, klinkt het aan de telefoon. Langerak werkte gedurende bijna vijf jaar in het land als projectmanager voor de Britse organisatie Afghanaid. “Het is hartverscheurend om ze achter te moeten laten.”