Emeritus professor Yvan Vanden Berghe.
Volledig scherm
PREMIUM
Emeritus professor Yvan Vanden Berghe. © Jan De Meuleneir / Photo News

INTERVIEW. Plots is oude dreiging van de atoombom terug: “Ja, Poetin is een schurk. Maar onderhandel, alstublieft. Want er is niks erger dan een kernoorlog”

Ergens in Rusland staat sinds vorige week een Topol-raket op scherp, geladen met een atoombom. Is het slechts een waarschuwing? Of toch een reële bedreiging? “Ik kan me niet voorstellen dat de wereld terug wil naar de tijd dat aan de grenzen van de machtsblokken massavernietigingswapens stonden opgesteld”, zegt emeritus professor Internationale Politiek Yvan Vanden Berghe (80). Alleen al daarom, zegt hij, moet de wereld vooral een oplossing zoeken. “Poetin is een eenzaat met tunnelvisie, die ervan droomt om een historisch figuur te worden. Dat zijn altijd gevaarlijke mannen.”

67 reacties

 • Polutnik Ronald

  6 maanden geleden
  Europa met Amerika en bontgenoten , moeten al hun afweergeschut op scherp zetten en al hun atoomwapens paraat zetten zodat er direct kan ingegrepen worden als Rusland ermee durft uit te pakken . En nu dadelijk ingrijpen en Rusland dwingen ermee te stoppen en niets anders .
 • Put Peter

  7 maanden geleden
  Oekraïne is een bufferland dat noch bij de EU noch bij de navo hoort. Waarom komt de navo zijn afspraken dan niet na? Waarom wil men dat land aanzetten om bij het westen te komen? Waarom mogen overal ter wereld mensen doodvallen van honger en oorlog, behalve dan in Oekraïne? Waarom moeten wij als schapen alles geloven wat men ons verteld terwijl onze hele planeet in gevaar is gebracht door zich te mengen in een conflict dat niet het onze is? By the way, ik haat deze oorlog.
 • eric van der jeugdt

  7 maanden geleden
  Ik lees hier had Poetin toenadering gezocht met Europa?heeft hij ook gedaan vroeger maar dit werd afgewimpeld door de big boss Amerika. In hun belang is er beter onenigheid en onstabiliteit in Europa en een boeman in stand te houden. Nu staat de US op de rand van bankroet en verlies van zijn wereldpositie, ik denk dat ze Europa in een kernoorlog gaan storten, om hun vel te redden.
 • Chantal Naessens

  7 maanden geleden
  intelligente jongen, die prof van den berge, zelfs zonder math en physics.... respect !!
 • Sara Peeters

  7 maanden geleden
  Oekraïne is Mss geen lid van de navo maar Syrië, Irak en Libië ook niet en toch zijn de Amerikanen ginder gaan vechten?? En wat doet Europa naast de zijlijn staan en wachten op een dialoog die er nooit gaat komen!! Wij burgers dulden het niet meer wij willen geen oorlog en miserie die jullie onderling veroorzaken. In Syrië etc.. was het ook om olie te doen nu in handen van Exxon mobile dankzij Trump! Schurken zijn het allemaal niemand is nog te vertrouwen van die hooggeplaatste moordenaars!!