Timothy Garton Ash: “De Europese monetaire unie is de grootste vergissing in de geschiedenis van de Europese integratie. Maar haar nu opgeven zou bijna even erg zijn.”
Volledig scherm
PREMIUM
Timothy Garton Ash: “De Europese monetaire unie is de grootste vergissing in de geschiedenis van de Europese integratie. Maar haar nu opgeven zou bijna even erg zijn.” © Anna Huix/The New York Times

INTERVIEW. Hoogleraar Timothy Garton Ash: “We hadden de eurozone niet moeten invoeren”

De brexit, ondermijning van democratie, spanning tussen noord en zuid: het Europese project staat onder druk. Hoogleraar Timothy Garton Ash (64) ziet nog een uitweg. “De boodschap moet zijn: in Europa helpen we elkaar.”

  1. INTERVIEW. Begrotingsexpert Wim Moesen over tekort van 46 miljard: “Het is een enorme dreun, vergelijk het maar met een aardbeving”
    PREMIUM

    INTERVIEW. Begrotings­ex­pert Wim Moesen over tekort van 46 miljard: “Het is een enorme dreun, vergelijk het maar met een aardbeving”

    Het vlakke land zijn we allang niet meer, maar België krijgt er nog eens een stevige Alpencol aan schulden bij. Het begrotingstekort - zo becijfert de Nationale Bank vandaag - zal dit jaar oplopen tot 46 miljard euro. Erom huilen zal niet helpen, en dat hoeft ook niet volgens professor-emeritus Wim Moesen (75), al decennia onze begrotingsautoriteit. Zolang hij de moed niet verliest, hoeft u dat ook niet te doen: “Wij beseffen onvoldoende dat Europa eindelijk weer wakker is geworden. Het herstelplan met 750 miljard euro is een gamechanger.”