De Kachovka-stuwdam en een kaart van de overstromingen die een doorbraak zou kunnen veroorzaken
Volledig scherm
PREMIUM
De Kachovka-stuwdam en een kaart van de overstromingen die een doorbraak zou kunnen veroorzaken © RV

In Oekraïne dreigt er een “atoombom van water”. Maar wie zou daar belang bij hebben?

Rusland en Oekraïne betichten elkaar van plannen om een stuwdam op te blazen. Dan zouden honderdduizenden mensen in wel tachtig dorpen worden getroffen door een metershoge vloedgolf. En terwijl die “atoombom van water” op zich al vele doden kan kosten, komt de kerncentrale van Zaporizja dan juist zonder koelwater te zitten. Reden genoeg om na te gaan wie daar het meest belang bij heeft.

12 reacties

 • Willy Bogaert

  3 maanden geleden
  Poetin en zijn clan zaaien alleen maar terreur , ongestraft plegen van oorlogsmisdaden ,de schuld bij een ander leggen terwijl zij een onafhankelijk land aanvallen en bezetten .Het nieuwe normaal volgens hun .Spijtig dat Oekraïne geen atoomwapens meer heeft en destijds afgestaan heeft . Samenwerken met leugenaars en bedriegers lukt nooit . Rusland blijven isoleren en doen betalen voor de oorlogsschade .Geld van rijke Russen asap vrijmaken
 • André Van Laethem

  3 maanden geleden
  Diegene die alles vernielt is putin. Oorlog van terreur en angst zaaien om zo de bevolking tegen Zelensky te krijgen. Precies wat er op heden in Rusland aan het gebeuren is. Hoe langer de oorlog duurt hoe meer in putins nadeel.
 • Bart Verwegen

  3 maanden geleden
  wim CLAES, de Oekraïners verdedigen gewoon hun land. Wie heeft er besloten om een oorlog te starten? Niemand heeft Rusland bedreigd hoor.
 • wim CLAES

  3 maanden geleden
  Met 50 landen die ukraine van wapens bevoorraden, geef eens 1 reden waarom Moskou deze oorlog fair zou moeten spelen? Sinds de ukrainers terug in de aanval zijn,worden er elke dag filmpjes via sociale media verspreid van ukrainers die wreedheden begaan tegen "verraders" en " Russische soldaten". Pas op, dit is een officiële kandidaat NATO en EU! De eerste wapens verzonden door het Westen zijn al te koop in België. Waar zijn we mee bezig, waar gaat dit stoppen.we gaan nog ogen trekken .
 • Bart Vanhauwaert

  3 maanden geleden
  De russen hebben niet het minste belang in het opblazen van die dam. Dan spoelen alle pontonbruggen en boten weg en zitten 40.000 russische soldaten als ratten in de val. Zonder mogelijkheid zich terug te kunnen trekken en zonder logistieke steun kunnen ze dan als konijnen worden afgeschoten door de Oekraïners die in grote getale klaarstaan en alleen maar hoeven te wachten tot de dam het heeft begeven. De Oekraïners kunnen makkelijk zat mijnen laten afdrijven vanaf de oever stroomopwaarts.
 1. Belg en Française die sinds dinsdag vermist waren in Zwitserland dood teruggevonden
  Update

  Belg en Française die sinds dinsdag vermist waren in Zwitser­land dood teruggevon­den

  Frédéric Waterloo en Marine Gilabert, de Belgische man en Franse vrouw die sinds dinsdag vermist waren in Zwitserland, zijn dood teruggevonden. De politie van het Zwitserse kanton Wallis zegt “concrete bewijzen” te hebben dat de twee vrienden omgekomen zijn in een lawine. De hulpdiensten blijven naar eigen zeggen proberen om de lichamen te bergen, zo schrijft de krant ‘7Dimanche’ op basis van Zwitserse media.