Premier Mark Rutte
Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP

In Nederland vanaf morgen ook mondmaskerplicht, maar enkel in publieke binnenruimtes

Omdat de cijfers bij onze noorderburen maar niet dalen, voert Nederland ook een mondmaskerplicht in vanaf morgen. Daarbij moet men ze wel alleen maar dragen in publieke binnenruimtes zoals het gemeentehuis en winkels. Buiten is het niet verplicht, zelfs niet als het druk is. En toch had de mondmaskerplicht heel wat voeten in de aarde. 

 1. Maastricht was zondag even van iedereen, maar vooral van de Belgen: “Ben ik nu een crimineel omdat ik hier kom shoppen?”
  PREMIUM
  Maastricht

  Maastricht was zondag even van iedereen, maar vooral van de Belgen: “Ben ik nu een crimineel omdat ik hier kom shoppen?”

  “Kom een andere keer terug, het is te druk”, stuurde de burgemeester van Maastricht zondagmiddag uit. Code rood werd afgekondigd omdat er te veel Nederlanders, Duitsers, maar vooral héél veel Belgen rondliepen. In de ondergrondse parkeergarages waanden wij ons zelfs even in eigen land als we op de wit-rode nummerplaten moesten afgaan. “Ben ik nu een crimineel omdat ik hier kom winkelen? Dit is veiliger dan héél wat Belgen die thuis doodleuk vrienden uitnodigen”, reageren twee twintigers uit Zutendaal op wandel door de stad.
 2. Egypte viert tiende verjaardag Tahrirprotesten in mineur: van democratie amper nog sprake

  Egypte viert tiende verjaardag Tahrirpro­tes­ten in mineur: van democratie amper nog sprake

  Maandag is het exact tien jaar geleden dat zo'n 10.000 betogers op het Tahrirplein in Caïro een golf van protest ontketenden. Hun roep om hervormingen leidde achttien dagen later tot het aftreden van Egyptisch president Hosni Moebarak. Ondertussen heeft zittend president Abdul Fatah al-Sisi de touwtjes echter steviger in handen dan ooit. De Arabische Lente lijkt dan ook een maat voor niets geweest.
 1. Chuck Schumer doet gênante verspreking tijdens belangrijke speech
  Play

  Chuck Schumer doet gênante verspre­king tijdens belangrij­ke speech

 2. Telenovelle Lisa start vanavond: dit is de eerste minuut
  Play
  Lisa

  Telenovel­le Lisa start vanavond: dit is de eerste minuut