Zarifa Ghafari
Volledig scherm
Zarifa Ghafari © AP

“Ik weet dat ze zullen komen om me te doden”: vrouwelijke burgemeester overleefde al drie aanslagen van taliban en ook haar vader werd vermoord

“Ik zit hier te wachten tot ze komen. En ze zullen komen om me te vermoorden. Ik kan mijn familie niet achterlaten. En trouwens, waar zou ik heen gaan?”: het zijn de aangrijpende woorden van Zarifa Ghafari (29), die het schopte tot burgemeester in Afghanistan. De vrouw verwacht dat de taliban haar op elk moment kunnen doden, net zoals ze deden met haar vader eind vorig jaar.

35 reacties

 • San Pauwels

  2 maanden geleden
  Sommigen lijken te vergeten dat de taliban gesponsord wordt door andere landen (Pakistan, Qatar, Saoedi-Arabië). De taliban kreeg asiel in S-A. De VS heeft niet ingegrepen. Probeer dan maar eens een stabiele regering op te richten als deze van buitenaf ondermijnd wordt. De fragiele democratie was ook onderhevig aan corruptie en straffeloosheid. De taliban speelde hierop in door met geld te zwaaien. Een ander probleem is de mentaliteit: sommige Afghaanse mannen hebben geen respect voor vrouwen.
 • Tom Ibert

  2 maanden geleden
  Wat een angsaanjagende opmerkingen hieronder. Alsof het discours van zij die aan de macht zijn identiek is aan dat van het volk. Alsof het volk er iets in de pap te brokken heeft. Alsof het 'Westen' het zo goed heeft aangepakt. Alsof je eeuwenlange tradities kan veranderen door militairen het land in te sturen... Mensen toch, er zien daar zoveel onschuldige mensen af... Hoe kan je zo een complexe situatie herleiden tot 1 of 2 oneliners terwijl je zelf nooit uit je luie zetel bent gekomen?
 • erica Harris

  2 maanden geleden
  Grappig de internationale gemeenschap moet r geen geld in steken,als hun president met 2400000 euro ervandoor is. Hebben ze geld genoeg om de lonen van hun eigen leger te betalen.
 • Jo Nijs

  2 maanden geleden
  Als het Westen hier 1 les uit moet trekken, is dat het gedaan moet zijn om te proberen de "wereld" te redden, zijn soldaten uit te sturen om landen te "hervormen". Al dat geld en moeite (en levens) was VEEL beter geinvesteerd geweest in het versterken van ons eigen leger en grenzen om onszelf sterker te maken. Want ooit staan ze aan onze grenzen. De Chinezen hebben dit allang door, de US nu ook. Maar de EU ? Die hebben zelfs nog geen leger en zelfs geen dienstplicht meer. Een vogel voor de kat.
 • Kirsten Devolder

  2 maanden geleden
  Het westen investeert miljarden en de heersende toon is: Jullie doen niets voor ons. Als wij alle corrupte regeringen over de ganse wereld moeten gaan omverwerpen zijn we nog even bezig.
 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 2. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.