AFP
Volledig scherm
© AFP

“Ik kan dit niet geloven”: commotie over Belgisch stemgedrag rond doodstraf voor holebi’s in Oeganda

Er is commotie ontstaan rond het stemgedrag van enkele Belgische Europarlementariërs. Aanleiding was een resolutie waarin Europa de mogelijke invoering van de doodstraf in Oeganda veroordeelde. Niet alle Belgische leden van het Europees Parlement stemden daar vóór.

69 reacties

 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens of EVRM is de doodstraf in strijd met de mensenrechten. België heeft dit verdrag al geratificeerd in 1955. Normaal dus dat die resolutie de doodstraf als ongewenst beschouwt in alle omstandigheden. Het is toch een Europese resolutie.
 • Eric Leysen

  2 jaar geleden
  Het belang onthield zich omdat in de tekst wordt vermeld dat de doodstraf op niemand mag uitgevoerd worden, niét specifiek holebi's. Maw een moordenaar of terrorist zou ook niet ter dood veroordeeld kunnen worden. En dát was de reden van onthouden bij de stemming. Crevits en de andere leugenaars, samen met degenen die zonder de tekst te kennen commentaar geven zouden beter zwijgen. Holebi-rechten worden wel degelijk als belangrijk aanzien bij het Vlaams belang.
 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Stemmen is vrij. En niet iedereen moet gelijk stemmen. Maar door te stemmen geef je jezelf wel bloot. En dan vallen blijkbaar bij sommigen de maskers af.
 • glenn wouters

  2 jaar geleden
  De Oegandezen gaan er wakker van liggen als ze deze wet gaan stemmen. Maar geeft niets door zulke nutteloze stemmingen te houden in het EP gaat de middag ook voorbij, en kunnen ze weer tevreden naar huis.
 • Peggie Van Audenhove

  2 jaar geleden
  Zoveelste VB-bashing. De zaak wordt bewust uit zijn context getrokken om het te doen uitschijnen dat VB homohaters zijn en pro-doodstraf in Oeganda. Nee 2 VB leden ONTHOUDEN zich over het uitvoeren van de doodstraf in het algemeen, niet alleen in Oeganda. Ze hebben het recht om zich te onthouden, wat moet in godsnaam het Europees parlement zich bemoeien met wetten in Afrikaanse landen?? Europees parlement is tijd & geldverlies.
 1. Honderden Britten houden wake voor vermoorde lerares Sabina Nessa (28): “Elke vrouw zou zich veilig moeten voelen”
  Play

  Honderden Britten houden wake voor vermoorde lerares Sabina Nessa (28): “Elke vrouw zou zich veilig moeten voelen”

  Honderden mensen zijn gisterenavond samengekomen in Londen tijdens een wake voor de vermoorde leerkracht Sabina Nessa. Het lichaam van de 28-jarige vrouw werd vorige zaterdag aangetroffen in Cator Park, gelegen tussen haar woning en de bar waar ze met een vriendin had afgesproken. Op die korte weg, die Sabina normaal gezien amper vijf minuten zou kosten, werd de jonge vrouw vermoord. Meer dan 500 mensen kwamen gisteren samen op Pegler Square om de lerares te herdenken. “Spreek haar naam uit. Sabina Nessa. We zullen haar nooit vergeten”, was de boodschap.