Een Russisch militair voertuig aan de kerncentrale van Zaporizja.
Volledig scherm
Een Russisch militair voertuig aan de kerncentrale van Zaporizja. © REUTERS

IAEA: “Kerncentrale van Zaporizja in gevaar door volledige stroomuitval in stad Enerhodar”

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft vrijdag melding gemaakt van een totale stroomonderbreking in de Oekraïense stad Enerhodar, waar de kerncentrale van Zaporizja ligt. Een toestand die "de veiligheid van de operaties op het spel zet", klinkt het.

  1. Eleonora (31), een van de 7 dodelijke slachtoffers aardverschuiving Ischia, smeekte vader om hulp tijdens laatste telefoontje: “Help me”

    Eleonora (31), een van de 7 dodelijke slachtof­fers aardver­schui­ving Ischia, smeekte vader om hulp tijdens laatste telefoon­tje: “Help me”

    De 31-jarige Eleonora Sirabella is een van de zeven dodelijke slachtoffers van de aardverschuiving op het Italiaanse vakantie-eiland Ischia. De jonge vrouw belt op het moment van de ramp nog met haar vader. “Help me”, smeekt ze tijdens een wanhopig telefoontje. De man zet alles op alles om zijn dochter te redden, maar zijn poging is tevergeefs. Op beelden is te zien hoe auto’s en zelfs bussen meegesleurd worden door de modder.
  1. Oekraïne overweegt kerncentrale Zaporizja uit te schakelen: “Als er iets fout gaat, heeft dit grensoverschrijdende gevolgen”

    Oekraïne overweegt kerncentra­le Zaporizja uit te schakelen: “Als er iets fout gaat, heeft dit grensover­schrij­den­de gevolgen”

    Oekraïne onderzoekt de mogelijkheid om de kerncentrale van Zaporizja te sluiten om veiligheidsredenen. Ze maken ze zich zorgen over de voorraden dieselbrandstof die worden gebruikt voor noodgeneratoren. Indien er geen diesel geleverd kan worden, kan de centrale falen en komen er mogelijk nucleaire stoffen vrij. Het sluiten van de kerncentrale zou wel de elektriciteitsbehoeften van Oekraïne deze winter sterk in gevaar brengen.